„Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”, incluse într-un documentar

Foto: Ptrin Banat

Asociația Prin Banat a făcut, în această vară, un demers în premieră națională: un inventar în teren al caselor monument istoric din mediul rural, un inventar al „fantomelor din Lista Monumentelor Istorice”. Cercetarea arată că mare parte din clădiri au fost alterate masiv, unele nu mai există defel, cum este și cazul celei mai vechi case clasate în Timiș, care a dispărut acum 30 de ani, iar altele au fost efectiv mutate.

 

„Când ne gândim la monumente istorice, avem în minte mai cu seamă castele, conace sau biserici. Le căutăm când mergem în vacanță, în țară sau în străinătate, și le facem fotografii pe care le distribuim prietenilor. România are și ea o Listă de Monumente Istorice. Ultimul act oficial, datat 2015, include peste 30.000 de intrări – monumente, ansambluri și situri”, spun inițiatorii proiectului.

Județul Timiș are 340 de obiective clasate în Lista Monumentelor Istorice și, dincolo de clădirile-simbol, există monumente aproape necunoscute. Este vorba despre 43 case de la țară, exponente ale așa-numitei arhitecturi minore, despre care, în cele mai multe cazuri, nici măcar proprietarii lor nu au știut că au un statut special.

În urma incursiunilor în teren ale echipei Prin Banat a apărut filmul documentar Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș. El va putea fi vizionat în premieră marți, 15 noiembrie, de la ora 19, la Casa Tineretului din Timișoara. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care sunt invitați să participe, alături de publicul larg, specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit, atât din ONG-uri, cât și din instituțiile statului.

Inițiatorii proiectului spun că vor căuta răspunsuri la întrebări precum: câte din aceste case mai sunt relevante din punct de vedere istoric? De ce se „rostogolesc”, listă după listă, imobile care nu mai există? Sunt proprietarii și reprezentanții Primăriilor de care aparțin aceste case conștienți de patrimoniul pe care îl au atât de aproape de ei?

Echipa proiectului este formată din: Mihai-Claudiu Moldovan / Asociația Prin Banat – producție, Mihai-Claudiu Moldovan și George Predoiu – scenariu, George Predoiu – imagine,  RoadOne Productions – fotografii, Lucian Pană – sunet, Lavenica Peșteșan – narator, Alexandra Turbatu – grafică, Mihai-Claudiu Moldovan, George Predoiu și Cristian Moroaică – cercetare, și Otilia Galescu – comunicare și corectură text.

Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură. Parteneri în proiect sunt Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Ordinul Arhitecților din România – Filiala teritorială Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

 

Print Friendly, PDF & Email