Deputat PNL Marilen Pirtea: „Sunt pline ministerele de pile și rubedenii”

Deputatul liberal Marilen Pirtea se declară împotriva raționamentului prin care ministrul Educației a justificat tăierea locurilor bugetate de la cele mai performante universități din România, penalizate fiind științele sociale, în câștigul domeniilor tehnice. El spune că politicile se fac cu specialiști, școliți în facultățile de științe sociale, specialiști care nu-și pot face treaba pentru că nu au loc de pile și rubedenii ale politicienilor.

 

Pentru mine este foarte trist să văd o astfel de propunere din partea ministrului Educației, mai ales că vorbim despre un profesor, un rector. Arunci în aer bugetul universităților care fac cinste României. Se pare că în Guvernarea PSD toate propunerile sfidează bunul-simț și interesul românilor. Nu fac decât să acapareze toate resursele țării, devine din ce în ce mai evident că singurul lor obiectiv este să îngenuncheze toți românii, acum, la o sută de ani de la Marea Unire”, acuză deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea.

Acesta spune că i-ar plăcea să creadă că în ultimele zile ministrul Educației a înțeles că politicile se fac cu specialiști, școliți în facultățile de științe sociale, „specialiști care nu-și pot face treaba pentru că nu au loc de pile și rubedenii ale politicienilor”, cum mențiunea că exemple sunt multiple. „Complet greșit raționamentul. Avem nevoie de specialiști în științe sociale și avem nevoie să îi angajăm în pozițiile pentru care au fost pregătiți”, subliniază Marilen Pirtea.

Deputalul liberal face trimitere la analiza profesorului Mihai Păunescu, de la SNSPA, care dovedește cu datele cele mai recente disponibile la nivel european că România este una dintre țările europene fruntașe în ceea ce privește ponderea absolvenților de inginerie, de studii agricole și chiar de informatică și tehnologia comunicațiilor: „Afirmația ministrului Educației, «Banca Mondială ne arată că România are cea mai mare proporție a absolvenților din științele sociale din UE», este falsă și reflectă situația anilor 2000-2008, nicidecum realitățile actuale. Să propui fundamentarea unei politici publice, în 2018, pe date empirice din 2008, iată o contraperformanță de guvernare responsabilă”.

În 2015, anul cel mai recent pentru care există valori validate la nivelul tuturor statelor membre ale UE, spune Mihai Păunescu, absolvenții din domeniul științelor sociale reprezentau 9,1%, „așadar, România se află, în ceea ce privește invocata pondere a absolvenților din domeniul științelor sociale, în a doua jumătate a clasamentului, mediana regăsindu-se la 10,4% (Ungaria).”

În susținerea acestor afirmații, Marilen Pirtea prezintă și punctul de vedere al profesorului Cosima Rughiniș, de Universitatea din București, care subliniază faptul că universitățile penalizate sunt cele cu performanțe în cercetare: „În ansamblu, alocarea locurilor bugetate penalizează universitățile de arte și mai ales universitățile generaliste, cele mai defavorizate fiind cele situate peste media productivității științifice ”.

Marilen Pirtea afirmă că ne aflăm în fața unei evidențe, aceea că repartizarea locurilor bugetate a fost făcută fără baze credibile, pe date statistice de acum zece ani. Și avertizează că „fundamentarea unor politici publice pe date eronate riscă să bulverseze nu numai instituțiile direct afectate, ci și întregul sistem educațional. Este nevoie de măsuri de corecție imediate.”

Print Friendly, PDF & Email