La Cabinetul de psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara desfășoară, timp de trei zile, o acțiune de screening cu intenția de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea și alte tulburări mintale. Acţiunea este gândită pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintal, celebrată pe 10 octombrie.
În zilele de 10, 11 şi 12 octobrie, între orel 8-17, în Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, cabinetele de psihiatrie desfășoară o acțiune de screening cu intenția de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea și alte tulburări mintale. Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu alte spitale din Timișoara și cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Timișoara.
Medici psihiatri și medici rezidenți de psihiatrie vor interacționa cu toți cei care au nevoie de servicii de sănătate, altele decât cele psihiatrice. Pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică, se vor face evaluări complexe și recomandări de tratament în structurile de profil, transmit reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara.
„S-a modificat ritmul în care ne trăim viața, se depune efort crescut pentru aproape orice și ramâne foarte puțin timp pentru a ședea cu noi înșine, pur și simplu. Ritmul de dinainte conținea rutine construite în timp, poate cu efort, omul se obișnuise cu ele, erau ca niște ancore. Aveam puncte stabile în întâlnirile cu prietenii, cu familia, la cumpărături, poate chiar și pentru produsele consumate. Și dintr-odată acestea s-au modificat sau au dispărut. În acel moment o parte din noi a devenit confuză și, fără să știm, am ridicat bariere. Inconștient voiam să ne protejăm însă barierele ne-au pervertit sistemul relațional, dinamica familială, comportamentul. Nu este nimeni vinovat pentru că nu știm ce înseamnă să stabilim bariere sănătoase în toate ariile vieții noastre”, explică dr. Simona Tămășan, medic primar psihiatru.
În situațiile în care simțim confuzie sau pur și simplu nu mai știm încotro să mergem, medicii recomandă să cerem ajutor, să spunem ce avem nevoie, să reluăm legătura cu ceilalți: „Când ceri ajutor, ești pe jumătate salvat.”
Contactul social, adaugă dr. Simona Tămăşan, este foarte important: „Fizic sau telefonic, dialogul cu semenii te ajută să îți regăsești locul. Nu ești singur, asta e sigur!”
Ultimele comentarii