Medic Spitalul „Victor Babeș” Timișoara: „Diagnosticarea precoce a HIV permite duce la creșterea speranței de viață”

După 36 de ani de la declararea primului caz de infecție, HIV/SIDA rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. De 1 decembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara reamintesc im portanța prevenirii, dar și existența unui program de testare gratuită, depistarea precoce a bolii crescând speranța de viață.

 

38.000.000 de persoane infectate cu HIV la nivel mondial, în acest moment, 33.000.000 de persoane decedate din cauza HIV sau SIDA, începând cu 1984, 25.000.000 de persoane beneficiază de tratament anti-retroviral, 690.000 de decese în 2019 din cauza HIV SIDA, 1.700.000 de cazuri noi de HIV în 2019, 320.000 de copii și adolescenți infectați cu HIV  în 2019 (unul la fiecare 100 de secunde).

Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice ce demonstrează că, și după 36 de ani de la declararea primului caz de infecție, HIV/SIDA rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. În prezent nu există un vaccin, un antidot împotriva temutului virus care infectează în fiecare an peste 500 de români, transmit medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Aceștia mai spun că tratamentul pacienților infectați cu HIV constă în administrarea de anti-retrovirale care, însă, nu fac ca pacientul să fie vindecat complet, ci doar reduc încărcătura virală din organism, întăresc imunitatea bolnavilor și pot, în acest fel, să prelungească viața acestora.

Data de 1 decembrie, declarată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, în 1988, reprezintă un semn de solidaritate față de cei care suferă din cauza virusului ce ucide în fiecare an peste jumătate de milion de oameni, dar și de chemare la responsabilitate în fața acestei pandemii permanente.

În zilele noastre s-au făcut progrese științifice majore în tratamentul HIV/SIDA, există legi care să protejeze persoanele care trăiesc cu HIV, dar stigmatul și discriminarea rămân o realitate pentru mulți dintre cei care au această afecțiune. Prevenirea continuă să fie cea mai eficientă cale de luptă. De asemenea, depistarea precoce a bolii aduce pacienților mai multe avantaje: acces la servicii medicale și, implicit, la tratament, astfel încât să se poată ajunge cât mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă, adică la scăderea riscului de transmitere. Accesarea serviciilor medicale privind testarea sunt baza limitării infecției cu HIV. Din păcate, în ultimii ani, majoritatea cazurilor noi HIV pozitiv sunt diagnosticate mult prea târziu, deja în stadiul de SIDA”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

2020 a adus însă provocări suplimentare în lupta cu acest flagel, atrag atenția specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș”. Pandemia de covid-19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament să se facă mai dificil în această perioadă. În acest context e necesară demararea unor campanii de informare cu privire la modalitățile de transmitere și prevenție a infecției HIV/SIDA, precum și  de consilierea, testarea și începerea tratamentului cât mai repede posibil.

„Noi, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie «Doctor Victor Babeș» Timișoara, avem, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, un program de testare gratuită. Mai mult, pe lângă confidențialitatea evidentă, le oferim celor care au nevoie, servicii de consiliere psihosocială în cadrul unui cabinet din spital. Vreau, încă o dată, să atrag atenția că diagnosticarea precoce a HIV permite pacienților să înceapă tratamentul cât mai repede, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. În același timp, cu cât se întârzie depistarea infecției cu HIV, crește pericolul ca bolnavul să transmită virusul și altor persoane, și asta pentru că transmisibilitatea începe din momentul infectării, și nu din cel al diagnosticării”, atrage atenția dr. Teodora Moisil.

 

Print Friendly, PDF & Email