Consultare publică, la Timişoara, pentru amenajarea zonei Oituz

Primăria invită timișorenii să-și transmită opiniile și sugestiile cu privire amenajarea Zonei Oituz – Popa Șapcă, prevăzută în noul Plan Urbanistic. Conceptul de dezvoltare a zonei vizează realizarea unui spațiu educațional deschis orașului, verde, pietonal și umanist. Acesta este primul plan urbanistic elaborat de administrație în ultimii opt ani, transmite Municipalitatea.

 

„Este viziunea orașului pentru dezvoltarea unei zone cu un mare potențial pentru Timișoara. Stabilim direcția de dezvoltare a zonei și ne dorim coerență și măsuri în pas cu noile tendințe europene de amenajare a spațiului și mobilității urbane. În acord cu această viziune, proiectul prevede amenajarea de noi spații verzi, trasee pietonale, piațete, o nouă gară care să deservească și transportul public urban. Dar și o nouă parcare. Sunt facilități absolut necesare pentru această zonă care se transformă treptat într-un nou campus educațional, ce include atât strategia de dezvoltare a Universității de Vest, cât și investițiile Primăriei în noul Campus Lenau”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Proiectul propune amenajarea de noi spații verzi pe aproximativ 2 ha, plantarea a 350 de noi arbori, 3 ha de trasee pietonale și piațete. Una dintre piațete, de dimensiuni considerabile, va face legătura între Muzeul Revoluției și Facultatea de Teologie, două construcții „gemene” ce au fost edificate ca ansamblu. Este avută în vedere şi realizarea unei parcări supraterane multietajate cu peste 500 de locuri, care să fie destinată atât celor care doresc să viziteze Piața Unirii, cât și studenților și personalului universității. De asemenea, se propune realizarea unui traseu pietonal care va conecta Cartierul Cetate la o nouă gară urbană, continuând cu strada Matei Corvin până la accesul către zona Iulius Town, şi subtraversând calea ferată. În proiect mai este prevăzută regenerarea urbană a zonei locuințelor colective de pe Intrarea Doinei, sistematizându-se suprafețele de acces, parcările și spațiile verzi.

Prezentarea PUZ-ului poate fi consultată la acest link, iar cetățenii sunt invitați să transmită opiniile și sugestiile lor la adresa de email: dezvoltareurbana@primariatm.ro, până la data de 8 aprilie 2023. Planul Urbanistic Zonal va fi apoi supus avizării instituțiilor competente și înaintat spre aprobare Consiliului Local Timișoara.

Proiectul este realizat din bugetul local în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, proprietarul majoritar al terenurilor vizate. Proiectul a fost realizat de societatea Agorapolis SRL, valoarea contractului fiind de puţin peste 151.000 de lei fără TVA.

 

Print Friendly, PDF & Email