Strategia de Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2022-2027, în consultare publică

Macheta digitală a Timişoarei

Primăria Municipiului Timișoara a realizat împreună reprezentanţi ai unor firme de IT, ai mediului universitar, ai ONG-urilor și cu experți internaționali, Strategia de Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2022-2027, pentru a aduce orașul în era digitală. Strategia propusă a intrat consultare publică pentru următoarele 30 de zile lucrătoare.

 

În urma unei consultări publice cu actorii interesați au fost identificate primele 10 disfuncționalități care vor fi prioritizate, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara. În top se află stresul cotidian și consumul inutil de timp și resurse și existența a două lumi paralele digital/hârtie în domeniul serviciilor publice.

Procesul de design al strategiei a fost realizat pe o perioadă de şase luni și se încheie după aprobarea în Consiliul Local. „Un număr cât mai mare de actori a fost implicat pentru a asigura ca implementarea strategiei să fie asumate împreună de întreaga comunitate. Transformarea digitală a unui oraș nu poate fi îndeplinită doar de primărie, ci necesită sprijinul întregului ecosistem local”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Strategia este împărțită în şapte domenii strategice mari care vizează viața de zi cu zi a cetățenilor: transparența decizională și guvernarea participativă, servicii publice de calitate, inovația și mediul economic, atragerea și retenția forței de muncă calificate, mediul și salubrizarea, cultura și recreerea, mobilitatea și transportul public.

În total sunt incluse 165 de proiecte strategice din care 27 sunt deja în curs de implementare. Pentru a asigura realizarea și monitorizarea lor, 62 de indicatori de performanță vor fi actualizați anual și va exista un partener care va acționa ca lider pentru fiecare proiect în parte.

Printre cele mai importante proiecte se numără: un portal unic care să asigure legătura cetățeanului și a firmelor cu administrația publică locală, City app de informare pentru vizitatori și cetățeni, un portal de evenimente care va deservi atât participanții cât și organizatorii de evenimente, cartografierea societății civile și a grupurilor de lucru locale, implementarea bugetului participativ şi macheta digitală a orașului (Timișoara Digital Twin).

Prin această strategie, anunţă oficialii Municipalităţii, vor putea fi atrase finanțări nerambursabile semnificative prin PNRR și alte programele multianuale lansate de Uniunea Europeană.

Propunerea de strategie poate fi citită pe pagina web pe smartcity.primariatm.ro, iar proiectul de hotărâre poate fi consultat la acest link.

Print Friendly, PDF & Email