Art Encounters, prezentă în deschiderea Programului Cultural „Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii”

Catalogul „Victor Brauner: Invenții și magie”. Foto: Art Encounters

Fundaţia Art Encounters vine în întâmpinarea publicului, prezentă în deschiderea Programului Cultural „Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii”, cu cinci evenimente.„Ne bucurăm că putem contribui la rândul nostru, printr-o serie de evenimente remarcabile, la sărbătoarea culturală a unui oraș care anul acesta se dorește a fi al luminilor!”, transmit reprezentanţii Art Encounters.

 

Primul eveniment, vernisajul expoziției Victor Brauner: Invenții și magie, are loc vineri, 17 februarie, între orele 16-18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara. Expoziția conține picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul profesional al artistului, atât din perioada românească, cât și din perioada sa pariziană, multe dintre acestea fiind prezente pentru prima oară în România. Vernisajul este urmat de un tur ghidat oferit de curatoarea expoziției, Camille Morando. Intrarea este liberă, în limita capacității muzeului. Organizatori ai expoziţiei sunt Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România, iar finanțator – Consiliul Județean Timiș. Partener principal în organizarea evenimentului este Banca Transilvania. Eveniment realizat cu sprijinul Comité Brauner, Fondation du Judaïsme Français, KPMG, Regina Maria & imprimeria Arta Grafica.

Sâmbătă, 18 februarie, între orele 11- 12, va fi organizat turul ghidat Simetric, niciodată identic, în limba engleză, susținut de Diana Marincu, directoarea artistică a fundației Art Encounters și curatoarea expoziției curente. Un tur în limba română, susținut de Germina Ion, coordonator expoziții și comunicare în cadrul Fundației Art Encounters, are loc între orele 17-18. Cele două tururi ghidate vor avea loc la sediul Asociaţiei Art Encounters, pe b-dul Take Ionescu nr. 46 C, acţiunea fiind finanțată de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte. Protagonistele expoziției curente sunt două artiste care pictează, Ioana Bătrânu și Adela Giurgiu, alături de o a treia voce, a cineastei franco-belgiene Agnès Varda.

Tot sâmbătă, între orale 14-15, este programată lansarea catalogului Victor Brauner: Invenții și magie. Evenimentul va avea loc în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, în prezența curatoarei retrospectivei Brauner, Camille Morando. Albumul este bilingv (român–englez) și reunește texte originale semnate de specialiști români, francezi și americani, precum și o biografie analitică Victor Brauner, note biografice și fotografii atent selectate. Catalogul este co-editat Art Encounters și imprimeria Arta Grafica, grație implicării lui Béatrix și Christian Derveloy.

În aceeaşi zi, între orele 18-19, va avea loc vernisajul expoziției Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere), curatoriată de Ami Barak, care expune desene, picturi și intervenții directe în spațiul expozițional prin care artista Liliana Mercioiu Popa abordează estetica ornamentului ca estetică naturalistă. Expoziția este găzduită de Isho, cu sediul pe b-dul Take Ionescu nr. 50-52 și beneficiază de parteneriatul cultural al Fundației Art Encounters.

Duminică, 19 februarie, între orele 1-19 va avea loc prezentarea albumului Brâncuși et ses Muses (Éditions Gourcuff Gradenigo, 2023), în prezența Doïnei Lemny, autoarea și curatoarea expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale, care va putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Timişoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Lansarea volumului va avea loc la librăria La Două Bufnițe. Este un volum care pune în lumină relațiile lui Constantin Brâncuși cu femeile din viața sa, alături de portrete și documente inedite, dar și de ilustrații abundente. Evenimentul este organizat de Librăria La Două Bufnițe chiar de ziua de naștere a artistului care a redefinit sculptura modernă a secolului XX.

Pentru mai multe detalii privind weekend-ul deschiderii capitalei culturale europene, accesați pagina oficială a programului!

Print Friendly, PDF & Email