Alin Nica: „Nu iau în considerare carantinarea întregului județ”

Foto: CJ Timiş

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență avertizează populația că în urma evaluării analizelor de risc și având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de îmbolnăviri cu noua tulpină Sars-CoV-2 Institutul de Sănătate Publică din România a recomandat autorităților din Timiş să ia în calcul măsura de carantinare a Timișoarei și a altor localități din județ. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, spune că nu ia în calcul carantinarea întregului judeţ şi face apel la populaţie să respecte regulile sanitare impuse de pandemie.

 

Oficialii Consiliului Judeţean Timiş atrag atenţia că, doar împreună, printr-un efort comun al populaţiei, poate fi evita luarea acestei decizii: „Din păcate, la un an de la debutul pandemiei în România, noua tulpină Sars-CoV-2 din Marea Britanie ne demonstrează că se poate și mai rău. Această nouă tulpină este mai periculoasă, infecția cu ea fiind asociată cu un risc crescut de spitalizare și deces. Riscul principal al acestei noi tulpini rezultă din faptul că se poate transmite mult mai ușor, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va crește mult mai repede.

În momentul de față această tulpină determină apariția unui număr tot mare de persoane infectate care pot răspândi virusul și în același timp un număr mai mare de cazuri grave, solicitând și mai mult spitalele din Timișoara și din județ.”

Măsura de carantinare a Timișoarei, recomandată de Institutul de Sănătate Publică din România, dar şi a localităţilor periurbane poate fi evitată doar printr-o strictă respectare a distanțării sociale și prin aplicarea tuturor normelor de igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19, atrag atenţia oficialii CJ Timiş.

Protejează-te pe tine și cei dragi purtând masca corect, păstrând o igienă permanentă a mâinilor și o distanță socială reală. Nu ieși la întâlniri care nu sunt strict necesare și nu participa la petreceri, sunt interzise”, transmit reprezentanţii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiş.

Preşedintele CJ Timi, Alin Nica, aflat în izolare, transmite, pe pagina sa de Facebook, că nu ia în considerare carantinarea întregului județ, iar în ceea ce privește Timișoara, „dincolo de îndemnurile de respectare a regulilor” consideră că ar fi un moment bun să discutăm despre eficiența carantinei și mai ales despre o revizuire a modului în care corelăm restricțiile cu rata de infectare.

Din păcate, pentru o vreme, va trebui să trăim cu virusul. Sunt de acord și încurajez corecta informare a cetățenilor, iar prin propriul exemplu am întărit necesitatea respectării legii și a regulilor, însă cred că instituțiile și liderii acestora ar trebui să fie atenți la limita fină dintre conștientizarea populației și panicarea acesteia. Facem eforturi susținute pentru gestionarea pandemiei și cooperăm interinstituțional, dar să nu scăpăm din vedere că sprijinul populației este vital în astfel de situații. Avem datoria să ne întoarcem către comunitate și împreună cu aceasta să luăm decizii care ajută, nu doar generează frustrare suplimentară”, mai spune Alin Nica.

Print Friendly, PDF & Email