15 milioane de euro, prin PNRR, pentru dezvoltarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara

Foto: UVT

Două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara, cu un buget total de 15 milioane euro, au fost semnate, ieri, la Ministerul Educației.

 

Ministrul Ligia Deca şi Alexandru Popa, prorector Universităţii de Vest din Timişoara responsabil cu legislația, conformitate, patrimoniul UVT, relația cu Senatul UVT și comunitatea Alumni UVT, au semnat contractele de finanțare PNRR care vizează dezvoltarea infrastructurii de cazare a studenților.

Timișoara va crește accelerat în următorii ani prin investițiile publice și private care sunt în derulare, dar și prin viitoarele investiții, aflate deja la orizont. Printre acestea, proiectele cu finanțări PNRR contribuie la creșterea Timișoarei universitare. Cele două proiecte PNRR semnate la Ministerul Educației, destinate noilor investiții de infrastructură universitară la UVT, vor aduce progrese vizibile în capacitățile de cazare pentru studenți, aducând un buget total de 15 milioane euro. Vom moderniza, pe de o parte, trei dintre căminele studențești aflate în campusul universitar timișorean, cu un total de 1200 locuri de cazare incluse în proiect, și vom construi un nou cămin studențesc, cu 162 de locuri de cazare, în aria limitrofă orașului. Ca localitate periurbană în care s-au anunțat mai multe investiții universitare, Ghiroda devine un adevărat hub de utilități academice și de cercetare, satelit universitar în ascensiune, important pentru strategia de creștere metropolitană a Timișoarei în următorii ani”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Ligia Deca şi Alexandru Popa, la semnarea contractelor. Foto: UVT

Potrivit UVT, primul proiect, „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”, vizează construirea unui cămin studențesc în Ghiroda, pentru 162 de studenți ai UVT. Clădirea, cu 81 de camere și o suprafață de 4.948 mp, cu consum de energie aproape de zero. Fiecare cameră va avea mobilier integrat, utilități complete, grup sanitar propriu și balcon. Investiția totală este de aproape 53 de milioane de lei, din care 47,2 miliaone de lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Al doilea proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești ale UVT: C3, C15, C17”, se concentrează pe modernizarea și eficientizarea energetică a 1200 de locuri de cazare. Proiectul include izolarea termică, schimbarea tâmplăriei exterioare, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat, și instalarea echipamentelor fotovoltaice. Aceste intervenții vor îmbunătăți condițiile de cazare, în special pentru studenții din medii defavorizate, și vor reduce costurile operaționale ale universității. Valoarea investiției este de 26,3 milioane de lei, din care 23,6 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă și 2,7 milioane de lei contribuția UVT.

 

Print Friendly, PDF & Email