O nouă ediţie a Festivalului-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, la Timişoara

Remus Georgescu. Sursă foto: Filarmonica Banatul

Ediția a X-a a Festivalului-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, la fel ca și cea de anul trecut, gravitează în jurul gândurilor și preocupărilor maestrului, care spunea că „muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul”. De aceea, tema acestei ediții, care se va desfășura în perioada 16 – 26 octombrie, este „Sculptura sonoră”.

 

„În sincronicitate cu popasul lui Brâncuşi pe meleagurile bănăţene, Festivalul Internațional «Remus Georgescu» este structurat în jurul ideii exprimate de Maestru astfel: «Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul». Acest citat a devenit sursa de inspiraţie pentru cei cinci compozitori laureați ai concursului – juriul având povara selectării a cinci creatori din 156 de aplicanți din toată lumea. «Grupul celor cinci» va veni la Timișoara pentru a-și auzi lucrările cântate în premieră, în cadrul unui concert itinerant, fiind selectate cinci locuri neconvenţionale, potrivite caracterului fiecărei lucrări. Toate concertele festivalului devin sonosculpturi impregnate de energia Maestrului, prezent prin lucrările sale, prin gândurile sale, prin lucrările in memoriam ce-i sunt dedicate de importanți compozitori”, spune Gabriel Mălăncioiu, directorul artistic al festivalului.

Despre maestrul Remus Georgescu, Gabriel Almași, de asemenea director artistic al festivalului, spune că a fost și va rămâne un muzician extrem de valoros și respectat și, fără dar și poate, o personalitate marcantă a urbei noastre: „A influențat și a fost un reper pentru multe generații de muzicieni, iar casa dumnealui a fost un magnet pentru artiști importanți din toate domeniile. Faptul că acum îi păstrăm memoria vie nu e o datorie, ci o dorință de a da și altora măcar o crâmpeie din ceea ce ne-a oferit.”

Programul Festivalului:

16 octombrie, ora 19, la Sala Capitol: Sonosculturi clujene, cu Ansamblul Couleurs;

17 octombrie, ora 19, la Bastionul Maria Theresia: Encore, cu Adriana Toacsen;

18 octombrie, ora 19, la Casa Tineretului: Ritmosculpturi, cu Ansamblul Percutissimo;

19 octombrie, ora 19, la Domul Romano-Catolic: Cantosculpturi, cu Auditiv Vokal Dresden;

21 octombrie, ora 19, la Biserica Piaristă „Înălțarea Sfintei Cruci”: Frescosculpturi Con Moto, cu Duo Serafim;

22 octombrie, ora 16, în Parcul Central – Librăria Cărturești (Piața Victoriei) – foaierul Operei Naționale Române din Timișoara – Bastionul Maria Theresia – Domul Romano-Catolic: concertul itinerant Sonosculpturi urbane;

23 octombrie, ora 19, în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru: Sonosculpturi Filacademice, cu studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, şi Duo Ristić, cu Ansamblul Giuventù Armoniosa;

24 octombrie, ora 19, la Sala Capitol: Exosculpturi, cu Martin Wistinghausen şi Ansamblul Atem;

26 octombrie, ora 19, la Sala Capitol: Sonosculpturi Balcanice, cu Saša Mirković şi Ansamblul Metamorfosis.

Tot în cadrul festivalului vor avea loc două sesiuni de prelegeri, un workshop de compoziție și un simpozion. În 20 octombrie, ora 19, în Sala de cor a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Yann Robin îţi va prezenta propriile lucrări (prelegere susținută în limba engleză), în 18- 21 octombrie, tot Yann Robin va susţine un workshop de compoziție (sesiune de lucru destinată celor cinci câștigători ai concursului de compoziție), în 22 octombrie, ora 11, în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru, Martin Wistinghauser va vorbi despre tehnici neconvenționale de folosire a vocii (prelegere susținută în limba engleză), iar în 25 octombrie, ora 17, în aceeaşi locaţie va avea loc un simpozion UCMR.

Evenimentul este organizat de Filarmonica Banatul Timișoara, fiind un program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie sau pe myticket.ro. 

 

Print Friendly, PDF & Email