Un ultim omagiu dirijorului Remus Georgescu

Foto: Filarmonica Banatul

Familia maestrului Remus Georgescu anunţă că ceremoniile de comemorare şi înhumare vor avea loc în 4 şi 5 august.

 

Cei care vor să-i aducă un omagiu fostului dirijor al Filarmonicii Banatul, Remus Georgescu, o pot face miercuri, 4 august, de la ora 15, în holul principal al Filarmonicii, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia.

De la ora 12.30 este programată o ceremonie religioasă, urmată de la ora 17 de o omagiere solemnă din partea primarului Timişoarei, Dominic Fritz. La ora 17.30 va fi un recital muzical comemorativ.

La ora 19 trupul neînsufleţit al lui Remus Georgescu va fi depus la capela cimitirului din Calea Lipovei. Ceremonia religioasă de înmormântare va avea loc joi, 5 august, de la ora 11.

Compozitor și dirijor timișorean, Remus Georgescu a studiat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București, în anii 50, după care s-a perfecționat în Statele Unite ale Americii, în anii 1968-1969.

A fost cercetător al Institutului de Folclor din București, dirijor al celor mai importante Filarmonici din România, director al Filarmonicii Banatul din Timișoara și, nu în ultimul rând, profesor universitar al Universității de Vest din Timișoara, timp de mai bine de 25 de ani.

Activitatea dirijorală a început-o la Filarmonica de Stat Sibiu, continuând-o apoi la Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și la Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara, la pupitrul căreia a stat între anii 1968- 2003, iar director al instituției a fost în perioadele 1980-1988 și 1990-1994.

Creaţiile sale şi-au cucerit un loc stabil în repertoriul multor orchestre româneşti şi din Europa şi America, precum şi în repertoriile unor interpreţi de renume, înscriindu-se în aproape toate genurile, de la muzică de cameră până la lucrări vocal-simfonice. Recunoașterea valorii creației sale este probată prin numeroase premii naționale.

Remus Georgescu a concertat pe mai toate meridianele lumii, a realizat numeroase înregistrări de mare virtuozitate şi s-a impus ca autor al unor apreciate compoziţii vocal-simfonice, simfonice sau cameral.

Print Friendly, PDF & Email