Peste 1000 de refugiați din Ucraina sunt stabiliți în prezent în Timișoara. La aproape un an de la începerea războiului, aceştia au din ce în ce mai mult nevoie de servicii de integrare și acces la servicii medicale, în special pentru persoanele în vârstă, copii sau persoanele cu probleme acute de sănătate.
“Pe lângă serviciile de consiliere socială, cursuri de limba romană și ajutor financiar, ajutorul pentru accesarea sistemului medical este una din cele mai importante părţi a muncii noastre, la LOGS, cu cei peste 1000 de refugiați din Ucraina. Înscriem refugiaţii la medici de familie, îi ajutăm cu programările la controale de specialtiate și cumpărăm medicamente sau plătim analize medicale acolo unde nu exista rețete compensate. Nevoia de medic de familie este tot mai acută iar resursele noastre de a oferi traducere devin tot mai puține”, declară Flavius Ilioni Loga, directorul executiv al Asociaţiei LOGS.
Coordonatoarea Serviciului Reziliență și Mobilizare Comunitară (DAS Timișoara), Angela Ciupa-Rad, subliniază că în România, accesul la asistență medicală pentru cetățenii ucraineni a fost reglementat prin OUG nr.15/27 februarie 2022. Această lege include refugiații din Ucraina în categoria de populație care beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plată contribuției de asigurări sociale de sănătate. Însă, având în vedere numărul mare de refugiați stabiliţi în Timișoara și durata crescută de ședere a acestora, nevoia de medici de familie vorbitori de limba ucraineană, rusă sau engleză este din ce în ce mai mare.
Din datele Asociației LOGS rezultă că doar 25 la sută din numărul total de aproximativ de 1.000 de ucraineni prezenți în Timișoara sunt înscriși la un medic de familie, fapt care îngreunează accesul la servicii medicale specializate dar și la consultații de medicină de familie pentru nevoi medicale simple, cum ar fi răceli pentru minorii ucraineni sau vaccinare.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația LOGS fac un apel la medicii de familie din Timișoara, care vorbesc limba ucraineană, rusă sau engleză și au disponibilitate de a înscrie pacienți din Ucraina, stabiliţi în Timișoara, să ia legătura cu reprezentanții DAS și LOGS la numărele de telefon +40 783 001 667, +40 741113952 sau prin email la contact@grupullogs.ro sau suportucraina.tm@gmail.com. Aceştia mai menţionează că toate serviciile medicale de medicină de familie pentru refugiații din Ucraina sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Ultimele comentarii