Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea, începând cu data de 25 ianuarie, un nou manager, după o perioadă de trei luni de conducere interimară. Acesta este Dorel Micle, conferenţiar și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara.
Dorel Micle a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea funcției de manager al Muzeului Satului Bănățean Timișoara, cu nota finală 9,44, anunţă Consiliul Judeţean Timiş. Dorel Micle este cadru didactic universitar și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara şi director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim” din cadrul aceleiași unități de învățământ superior.
„Administrația județeană dorește ca Muzeul Satului Bănățean, loc încărcat de tradiție, cu un patrimoniu deosebit, să trezească un interes tot mai mare pentru publicul larg, prin deschiderea către comunitate, cu acțiuni culturale atractive și evenimente pentru orice vârstă. Competențele noului manager asigură premisele necesare continuării proiectelor aflate în derulare și identificării celor mai bune soluții pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare ale instituției culturale amintite”, transmit reprezentanţii CJ Timiş.
Muzeul, declară Dorel Micle, poate deveni în următoarea perioadă un pol de interes pentru marele public, pregătind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole în aer liber, la manifestări științifice și culturale specifice. „Marea provocare constă în digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului și implicarea în salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este într-o profundă alterare. Doresc să realizez un echilibru între expoziții, simpozioane științifice, târguri tradiționale, didactică muzeală, spectacole folclorice și parcuri tematice, în încercarea de a contribui la îmbunătățirea ofertelor culturale ale Timișoarei, mai ales în perioada Capitalei Europene a Culturii 2023”, mai spune Dorel Micle.
Ideea înființării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, director al Muzeului Bănăţean în perioada 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului. În 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, acesta a cerut Municipalității acordul pentru a înființa în curtea Castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci de interes istoric și artistic, case țărănești etc. După mai multe insistențe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor, în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafață de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Până în anul 2000 el a funcționat ca secție a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.
Ultimele comentarii