A fost lansată licitația pentru noul drum de legătură între A1, Aeroport și Centură

Șantier Centura de Sud Timișoara. Foto: Ministerul Transporturilor

Consiliul Județean a lansat în licitație publică serviciile de realizare a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și de obținere a terenului necesar prin exproprieri pentru construirea unei noi șosele, la patru benzi, care să lege autostrada A1 de Aeroportul Internațional Timișoara a accelerat considerabil.

 

Drumul va avea o lungime de aproximativ opt kilometri, cu două benzi pe sens. Acesta se va construi la sud de Aeroport, pornind din intersecția dintre DJ609 și Centura Timișoarei, peste calea ferată secundară ce deservește aerogara, intersectând drumul comunal DC62 (Remetea Mare – Ianova) și având ca punct terminus intersecția cu drumul național DN6, nodul de descărcare A1.

„Pe lângă beneficiile evidente, de creștere a vitezei de deplasare și a siguranței rutiere, investiția va juca un rol major și în dezvoltarea Aeroportului, motor economic de valoare pentru județ. De asemenea, șoseaua va avea un rol important și în perspectiva realizării autostrăzii Timișoara – Moravița, indiferent de ce variante de traseu vor fi selectate. Este nevoie să anticipăm creșterea valorilor de trafic în următorii ani și să lăsăm cale liberă dezvoltării economice. Adevăratul potențial al Timișului este frânat în prezent de lipsa unei infrastructuri adecvate. Lucrăm accelerat să schimbăm această stare de fapt în următorii ani”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Dincolo de faptul că va scurta distanța dintre Aeroport și A1, noua șosea va crește siguranța în trafic și va reduce poluarea din Ghiroda și Remetea Mare, acționând ca o centură de ocolire pentru cele două localități.

Suma necesară realizării investiției este estimată la 18 milioane euro, cu tot cu TVA. Valoarea serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și de obținere a terenului necesar prin exproprieri este estimată la puțin sub două milioane lei, iar câștigătorul licitației va avea zece luni la dispoziție pentru a livra documentațiile, anunță Consiliul Județean Timiș. Ofertele de participare pot fi depuse până pe 1 februarie.

În ultimele zile ale anului trecut, CJ Timiș a alocat, prin rectificare bugetară, suma suplimentară de peste 1.6 milioane de lei, pentru realizarea documentației specifice, dincolo de cei 450.000 de lei prevăzuți inițial în 2020.

Print Friendly, PDF & Email