Consiliul Justiţie – Afaceri Interne, care reuneşte miniştrii de Justiţie şi Interne din toate ţările membre U.E., a acceptat, cu modificări, propunerile Comisiei Europene pentru recuperarea creditelor transfrontaliere. După intrarea în vigoare a acestui act normativ, niciun cetăţean european nu va mai putea scăpa de creditele neachitate, prin plecarea într-un alt stat membru U.E.
Recuperare dincolo de graniţe
Miniştrii de Justiţie şi de Interne din ţările U.E. au ajuns zilele trecute la un acord privind propunerea Comisiei Europene referitoare la o nouă ordonanţă asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, pentru a creşte şansele de recuperare a creanţelor transfrontaliere, atât de către persoane fizice, cât şi de către societăţi. Reprezentanţii C.E. spun că noua ordonanţă este necesară în primul rând firmelor: aproximativ un milion dintre societăţile europene au probleme legate de creanţele transfrontaliere şi în fiecare an se renunţă la creanţe în valoare de până la 600 de milioane de euro, deoarece firmele consideră că este prea costisitor şi prea complicat să fie implicate în litigii judecate în alte ţări din U.E.
Pentru persoanele fizice, ordonanţa este importantă, de exemplu, atunci când produsele cumpărate online nu sunt livrate sau când un părinte aflat în străinătate nu plăteşte pensia alimentară.
Compromisul aprobat în cadrul Consiliului J.A.I. păstrează în textul elaborat de Consiliu elementele-cheie ale propunerii C .E., precum asigurarea unui „efect de surpriză” prin emiterea ordonanţelor fără ştirea debitorului. Contrar propunerii C.E., normele nu se aplică instrumentelor financiare (cum ar fi acţiunile sau obligaţiunile), testamentelor sau succesiunilor şi nici regimului matrimonial.
Conform textului aprobat, normele se vor aplica numai creditorilor domiciliaţi într-un stat membru căruia îi revin obligaţii în temeiul normelor respective. În plus, ca regulă generală, creditorul va fi tras la răspundere pentru utilizările nejustificate ale ordonanţei asigurătorii. Creditorul va putea utiliza mecanismul stabilit de noile norme numai atunci când există o hotărâre executorie împotriva debitorului.
Propunerea C.E. trebuie adoptată de Parlamentul European şi de statele membre ale U.E. în cadrul Consiliului (care votează cu majoritate calificată).
Noua ordonanţă asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Ea îi împiedică pe debitori să îşi retragă sau să îşi lichideze activele pe durata necesară obţinerii şi executării unei hotărâri pe fondul cauzei.
Noua ordonanţă europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleaşi condiţii, în toate statele membre ale UE.
Nu se vor efectua modificări ale sistemelor naţionale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanţelor transfrontaliere din alte ţări membre ale U.E.
Restanţe ajunse la un nivel fără precedent
Ordonanţa legată de recuperarea transfrontalieră a creditelor ar putea avea o marjă de aplicare destul de mare şi în România, unde numărul şi valoarea creditelor neperformante a ajuns la un nivel fără precedent. Situaţia e aceeaşi şi pe plan local.
În Timiş, restanţele la creditele bancare ale populaţiei şi firmelor au ajuns la un nivel record de 13,3 miliarde de lei, pentru creditele în lei, şi 20,3 miliarde de lei, pentru creditele în valută.
“Fără îndoială, numărul creditelor neperformante a crescut foarte mult şi în România, situaţia fiind aceeaşi şi pe plan european. Eu nu cred însă că vom asista, în aceste condiţii, la un eventual faliment bancar. Toate aceste credite sunt garantate cu active, şi ar fi o situaţie de nedorit ca o instituţie bancară să ajungă în faliment. S-ar ajunge la o executare în masă a activelor care garantează creditele”, spune economistul timişean Nicolae Ţăran.
Ultimele comentarii