Un aviz al Comisiei Naţionale a Monumentelor a tranşat soarta ecluzei descoperite în vară pe şantierul de la ansamblul City Business Center, din Piaţa 700. Documentul a stârnit, însă, nemulţumirea unui consilier local P.D.-L. care vorbeşte despre un “viol legalizat al patrimoniului Timişoarei”. Catalogat a fi cu atât mai grav cu cât beneficiază de acordul tacit al autorităţilor şi permite abuzul asupra unui vestigiu care e parte integrantă a zidului cetăţii Timişoarei.
Ministerul Culturii pasează răspunderea la proiectanţi
Avizul Comisiei din Ministerul Culturii – semnat de ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi de secretarul de stat Radu Boroianu – acordă investitorului de la City Business Center undă verde pentru varianta pe care acesta anunţase de la început că o agreează şi care prevede “conservarea întregului ansamblu în spaţiul exterior de tip urban, generat de construirea CBC”. Cu precizarea că “acest amplasament devine spaţiu muzeal în aer liber” şi că “se propune şi o zonă de expunere de panouri explicative, cu o machetă din bronz a cetăţii şi o iluminare pe timpul nopţii”.
Singura condiţie pe care Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice o impune investitorilor este aceea de a asigura asistenţa tehnică a proiectanţilor de specialitate – care au elaborat prezentul proiect, pe toată durata lucrărilor pentru mutarea, conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor. În felul acesta, practic, responsabilitatea faţă de soarta lucrărilor de elevare şi mutare a ecluzei este pasată înapoi, în ograda proiectanţilor de specialitate. Potrivit deciziei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, aceştia trebuie să ducă la îndeplinire obiectivul asumat de către beneficiar, S.C. Modatim Business Facility S.R.L., de ridicare şi mutare a ecluzei.
Un viol legalizat asupra trecutului Timişoarei
Soluţia aleasă de Comisia de specialitate din minister a stârnit nemulţumirea consilierului P.D.-L. Simion Moşiu, care acuză violarea legalizată a trecutului şi istoriei Timişoarei şi reclamă faptul că destinul Timişoarei este decis de către o persoană de la Bucureşti care nu are nicio legătură cu Timişoara.
Simion Moşiu a lansat un apel către primarul Nicolae Robu, căruia îi impută neimplicarea în găsirea unei soluţii care să asigure păstrarea dispozitivului hidrotehnic din secolul XVIII chiar pe locul unde a fost descoperit, adică în sit. Consilierul local insistă asupra faptului că este o dovadă de ipocrizie din partea investitorului să declare că a optat pentru varianta cea mai scumpă din punct de vedere al execuţiei tehnice, atâta vreme cât singura soluţie care ar fi dovedit respect faţă de vestigiile Timişoarei a rămas neinclusă pe lista de soluţii trimisă spre analiză la Ministerul Culturii.
Restul variantelor propuse spre analiză au fost păstrarea parţială în sit, la cota subsolului CBC, a descoperirii – situaţie în care investitorul semnala însă că volumul propus conservării este restrâns, din cauza spaţiului disponibil relativ mic – sau conservarea ansamblului în holul dintre clădirile 4 şi 5 ale ansamblului imobiliar CBC.
Propunerea lui Simion Moşiu vizează însă realizarea unui schimb de terenuri între Primăria Timişoara şi investitor, astfel încât Primăria să poată reconstrui ansamblul la cota 1:1. În sprijinul acestei soluţii, Simion Moşiu a citat exemplul precedentului constituit de schimbul de terenuri care a permis relocarea Acvariului din Piaţa Victoriei. Acesta a incriminat, totodată, implicarea unor interese de natură financiară, şi nu culturală, care au dictat vânzarea istoriei pe un pumn de arginţi şi s-a arătat dezamăgit de faptul că nu este pentru prima dată când oficialităţile, care ar trebui să apere interesele patrimoniale ale oraşului, evoluează pe partituri dictate de interese de ordin strict economic.
Un exemplu în acest sens a fost cel al proiectantului Acvariului, care „a fost, pur întâmplător, la vremea respectivă, preşedintele Ordinului Arhitecţilor” şi cel al directorului de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Sorin Vlad Predescu, care a părut să pledeze mai degrabă cauza investitorului decât cauza conservării unui vestigiu de mare importanţă istorică.
“Timişoara nu e o colonie”, spune Simion Moşiu, care a precizat că doar indiferenţa autorităţilor i-a putut determina pe deţinătorii din Africa de Sud ai ansamblului imobiliar să aspire la confiscarea brutală a unei părţi semnificative din istoria Timişoarei. „Această descoperire nu merită să fie demolată şi mutată cu bucăţica. (…) Acesta este un sit, nu e o statuie, nu putem muta aşa ceva. Sigur, pavimentul din lemn ar fi putut fi mutat la muzeu, dar o ecluză este un dispozitiv hidrotehnic, ea e făcută să stea în apă”, declară Simion Moşiu. O declaraţie făcută după ce directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional spunea că, prin conservarea sa în sit, vestigiul ar fi riscat să fie deteriorat… Simion Moşiu face apel la mobilizarea societăţii civile, la fel ca şi în cazul Casei Mühle, pentru a salva vestigiul de la relocare.
Valentin Luca, arhitect: „În arhitectură există doar nu ştiu şi nu vreau”
Arhitectul Valentin Luca, prezent alături de Simion Moşiu la conferinţa de presă, a catalogat avizul responsabililor din minister drept o „greşeală impardonabilă”, generatoare a unei „catastrofe urbane” şi a precizat că este o situaţie similară ca gravitate cu deciziile de demolare a bisericilor din vremea regimului comunist.
Valentin Luca mai spune că din cele 12 elemente care alcătuiesc ansamblul, varianta propusă de investitor izbuteşte să conserve doar două, restul de zece urmând, cel mai probabil, să fie demolate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor vestigii descoperite în intervalul 2006 – 2013 pe şantierul de la City Business Center. „În arhitectură nu există nu pot, ci doar nu ştiu şi nu vreau”, afirmă Valentin Luca, care mai spune că soluţii pentru reconstruirea ansamblului ar fi existat, inclusiv pentru încadrarea ecluzei în sistemul defensiv al cetăţii, sistem defensiv a cărui contragardă trece acum pe sub fundaţia ansamblului CBC, potrivit planşelor prezentate de arhitectul Luca. „Nu avem dreptul să demolăm o mare parte din ceea ce s-a găsit acolo”, a declarat arhitectul Valentin Luca, care a adăugat că „timişorenilor le revine obligaţia morală de a opri demolarea ecluzei”.
„N-au avut autorizaţie. Au avut doar o descărcare arheologică”
Situaţia legată de intenţia de relocare a ecluzei a fost semnalată de Simion Moşiu şi de Valentin Luca încă din octombrie, când se aştepta evaluarea soluţiilor propuse de investitor. Cei doi acuzau atunci că, în numele unor interese imobiliare, se vinde o parte a istoriei Timişoarei pe un pumn de arginţi. Arhitectul Valentin Luca spunea că sub lamele buldozerelor investitorilor de la ansamblul CBC au căzut mai multe contragărzi şi a reclamat că o parte dintre aceste lucrări de demolare au avut loc fără nicio autorizaţie: “Dânşii spun că au avut autorizaţie. N-au avut autorizaţie. Au avut doar o descărcare arheologică. Dar descărcarea arheologică nu ţine loc de autorizaţie de demolare. Vorbim aici de două – trei contragărzi care au fost construcţii care s-au demolat fără autorizaţie. Demolarea ilegală a unui monument este caz penal”.
La rândul său, arhitectul Vlad Gaivoronschi, reprezentantul proiectantului general, l-a acuzat pe arhitectul Valentin Luca că nu cunoaşte legea. În vreme ce reprezentantul investitorului, Daniel Crainic, declara că “oricare dintre soluţii ar fi selectată, lucrarea se va efectua pe cheltuiala antreprenorului, pentru că Statul român nu îşi permite să suporte costurile unei astfel de lucrări”.
Corneliu Vaida, reprezentant al societăţii civile: “Justiţia română pare că acţionează în anumite cazuri teleghidată!”
Întrebat despre intenţiile de intervenţie ale reprezentanţilor societăţii civile în această situaţie, Corneliu Vaida – unul dintre iniţiatorii protestului pentru salvarea Casei Mühle – spune că pentru el „Acţiunea Casa Mühle” a fost suficientă: „Suficientă ca să-mi demonstreze că autorităţile locale – în afara d-lui Dan Diaconu – doar mimează grija faţă de valorile patrimoniale ale oraşului! În privinţa mutării ecluzei, bineînţeles că nu sunt de acord cu aceasta, însă nu mai doresc să mă implic în acţiuni juste, morale şi în sprijinul legalităţii, dar care nu beneficiază de un real sprijin al autorităţilor locale. Cred că în afară de mine şi de Adina Maria Murgilă, care ne-am sacrificat timp şi altele pentru acest oraş, ar mai trebui să fie şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile care să ia atitudine şi să mobilizeze cetăţenii pentru a apăra ce a mai rămas de apărat în Timişoara. Atât în administraţia locală, cât şi în cadrul organelor de aplicare a legii, mai sunt multe persoane care au fost şi sunt implicate în şirurile nesfârşite de ilegalităţi care au condus la starea actuală a oraşului. Anchetele recente mi se par deocamdată doar «praf în ochi» şi aştept mult mai mult de la organele de anchetă şi justiţia română, care nu numai că e oarbă, dar în anumite cazuri pare că acţionează… teleghidată!”.
Ultimele comentarii