„O ordonanță de guvern cel puțin dubioasă, dacă nu chiar irațională, pune din nou pe jar învățământul românesc”, acuză deputatul liberal Marilen Pirtea. Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, aduce limitări majore în ceea ce privește susținerea orelor de limbă și literatură română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale.
Conform Ordonanței nr. 9/2018, „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.
„Este o mare nedreptate făcută învățătorilor, cărora li se restrânge dreptul la muncă, dar și copiilor din clasele I-IV cu predare în limbile minorităților, asupra cărora se vor răsfrânge efectele negative ale noii prevederi”, acuză Marilen Pirtea, deputat liberal de Timiș, coordonatorul Comisiei pentru Educație a PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Primele semne din teritoriu au început să apară. Învățătorii de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, au intrat în grevă japoneză, nemulțumiți de limitările introduse prin ordonanța în cauză. De asemenea, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a solicitat public revocarea ordonanței.
Marilen Pirtea estimează că această ordonanță, intrată în vigoare cu doar zece zile înainte de începerea anului școlar, va genera dificultăți majore în asigurarea de personal potrivit predării la clasele primare. „Este o măsură abuzivă și nu va conduce la o creștere a calității actului educațional, ci va crea turbulențe în procesul de predare-învățare, cu un disconfort important în rândul elevilor”, mai spune deputatul liberal.
Acesta solicită Guvernului remedierea fără întârziere a situației. „În plus, consider că sunt necesare scuze publice față de toți învățătorii afectați de noua prevedere”, subliniază Marilen Pirtea.
Citește și: Şcoala primară „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, în greva japoneză
Ultimele comentarii