La finalul lunii august, o sesiune de depunere de proiecte online pentru obținerea ajutorului de minimis acordat I.M.M.-urilor de către Ministerul de Finanțe s-a preschimbat într-o mascaradă. După ce, la doar câteva secunde de la start-ul anunțat pentru sesiunea de depunere, serverele Ministerului de Finanțe se blocaseră. Strategic, au reclamat majoritatea aplicanților. Acum, Ministerul de Finanțe anunță organizarea unei noi sesiuni. Principala modificare constă în… scăderea plafonului maxim, de la 200.000 de euro, cât era în luna august, la 100.000 de euro.
Valoarea ajutorului de minimis, redusă la jumătate
Potrivit declarațiilor șefului Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timiș, Adrian Pășcuță, Ministerul Finanţelor a derulat, de la scandalul generat la fianlul lunii august, o serie de consultări cu reprezentanții asociațiilor de I.M.M.-uri, acestea vizând modificarea și îmbunătățirea procedurilor de aplicare și evaluare.
Principala modificare constă în… scăderea plafonului maxim, de la 200.000 de euro, cât era în luna august, la 100.000 de euro. Din această sumă, valoarea nerambursabilă va fi de maximum 90% din total. Aplicanții vor fi evaluați din punctul de vedere al unor criterii și, în funcție de punctajul obținut, vor fi ordonați descrescător.
Sectorul cel mai apreciat din punctul de vedere al criteriilor de evaluare stabilite pentru viitoarea sesiune de aplicații, din ianuarie anul viitor, va fi cel al producției, căruia îi vor fi atribuite 35 de puncte. Pe locul doi se vor afla activitățile din domeniul învățământului, cercetării și științei, iar pe locul trei – celelalte activități din sectorul serviciilor.
Pentru crearea unui număr de cinci noi locuri de muncă, vor fi acordate 30 de puncte, și acestea vor fi suplimentate cu încă cinci puncte, dacă unul dintre locurile de muncă nou create îi va fi oferit unui tânăr absolvent de învățământ din promoția 2013. De asemenea, aplicanții din mediul rural primesc 15 puncte, cei din zonele defavorizate primesc 10 puncte, în vreme ce aplicanții din mediul urban – 5 puncte. În cazul obținerii unui punctaj egal pentru mai mulți aplicanți, criteriul de departajare va fi reprezentat de analizarea profitului aplicantului pe 2013. Cu cât profitul și performanțele economice se vor dovedi mai mari, cu atât aplicantul își va spori șansele de a fi selectat.
Un element inedit este acela că vor putea aplica pentru obținerea ajutorului de minimis și firme a căror activitate a fost suspendată, din pricina condițiilor economice vitrege din ultimii ani, în condițiile în care acestea decid să își reia activitatea.
Sesiunea de înscrieri va debuta în cursul lunii ianuarie și va dura zece zile. Competiția pentru acordarea ajutorului de minimis pentru I.M.M.-uri va fi deschisă la nivel național, de ea putând beneficia aproximativ 1.200 de firme. Potrivit declarațiilor lui Adrian Pășcuță, interesul zonei de vest a țării, din care fac parte județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, este de a avea cât mai multe firme înscrise în competiție, pentru că toate aceste posibile rezultate se vor reflecta în creșterea numărului de locuri de muncă, atrăgând astfel la bugetele locale sume suplimentare colectate din plata de taxe și impozite.
Un scandal a cărui miză a fost de 500 de milioane de lei
Printre aplicanții care au semnalat grava tentativă de împărțire preferențială a fondurilor, s-au numărat la finele lui august și companii din Timișoara. Acestea au elaborat proiecte în numele unor beneficiari, reprezentanți ai I.M.M.-urilor din regiune.
În 28 august, ziua anunțată pentru începerea înscrierilor, la ora 8.30, ar fi trebuit să înceapă sesiunea de aplicații online. La câteva secunde de la momentul anunțat al start-ului, serverele Ministerului de Finanțe s-au blocat. La deblocarea lor, la ora 8.36, pe site a apărut mesajul „Sesiune de înregistrare on-line închisă”. În aceste condiții, figurau totuși deja înscriși pe site-ul Ministerului de Finanțe, în doar câteva minute, un număr de aproape 700 de aplicanți. „Privilegiații” care au avut șansa de a aplica, în ciuda vitregiilor de ordin tehnic. Numeroasele reclamații primite l-au determinat pe ministrul de Finanțe să anuleze sesiunea de depunere, invocând drept motiv forțarea limitelor tehnice ale sistemului informatic. Majoritatea aplicanților care nu au avut atunci posibilitatea să aplice au reclamat faptul că invocata eroare tehnică, concretizată în blocarea serverelor Ministerului ca rezultat al suprasolicitării, ar fi fost, în fapt, o expresie a tentativei de viciere a rezultatelor sesiunii de aplicare și au semnalat lipsa de transparență a organizatorilor.
În comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice motivarea blocării paginii de internet pe care trebuiau înregistrate cererile pentru ajutorul de minimis destinat I.M.M.-uri a fost aceea că „limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă”, fiind înregistrate 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicațiile, inclusiv pentru schema de minimis.
Ultimele comentarii