În urmă cu şapte – opt ani, mansardarea vechilor blocuri comuniste a fost văzută ca o soluţie la criza locativă manifestată şi în Timişoara. Pe considerentul că era o afacere profitabilă pentru constructori şi asigura apartamente noi şi ieftine pentru tineri, în zone bune, mansardarea a cunoscut o dezvoltare care, la Timişoara, a fost oprită doar de criză. După câţiva ani de regres, mansardarea pare să se reia, nu la cotele din 2008, dar într-un ritm care îi asigură continuitate.
Un proces cu continuitate
Fără să mai aibă amploarea de dinainte de 2009, procesul de mansardare a blocurilor construite la Timişoara înainte de 1989 are, totuşi, continuitate la Timişoara. Patru solicitări noi pentru astfel de proiecte au fost depuse în ultimele săptămâni la Primărie, pentru blocuri de pe străzile Liniştei, Constantin cel Mare, Topologului şi pe Intrarea Sunetului, toate primind autorizaţie de construcţie. În toate aceste cazuri, proiectele prevăd şi reabilitarea termică a blocului, rezultând în urma mansardării un bloc în regim de înălţime subsol plus parte plus patru etaje plus mansardă, cu patru apartamente la mansardă, pe spaţii cuprinse între 230 şi 270 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă peste 50 de metri pătraţi pentru fiecare apartament obţinut. În urma înţelegerilor cu asociaţiile de locatari care au cedat constructorului acoperişul, proiectele prevăd, pe lângă reabilitarea termică, şi tencuiala decorativă a blocului, şi reparaţii la faţadele laterale, frontală şi posterioară. Ceea ce înseamnă că vechile blocuri comuniste, dintre care multe nu au mai fost reabilitate de ani buni devin mai performante din punct de vedere termic, şi capătă o altă faţă, diferită de clasicul gri.
Primăria continuă să dea autorizaţii pentru acest gen de proiecte, deşi nu mai manifestă acelaşi interes ca în urmă cu cinci sau şase ani, când reprezentanţii Municipalităţii apreciau că mansardarea blocurilor reprezintă o soluţie foarte bună pentru a rezolva problema spaţiului locativ în Timişoara. Primăria a încurajat atunci mansardarea blocurilor fără acoperiş tip şarpantă şi care au între patru şi nouă etaje, în Timişoara fiind aproximativ 500 de astfel de blocuri.
Specialiştii Municipalităţii calculau că, prin mansardare, în fiecare dintre ele s-ar fi putut construi una, două sau chiar mai multe apartamente, iar dacă toate aceste blocuri ar fi fost mansardate, oraşul ar fi putut avea cu până la 2.000 de locuinţe în plus. Primăria a crezut atât de mult în acest proiect, încât era dispusă să investească pe cont propriu în astfel de proiecte, pentru a crea locuinţe sociale pe care să le închirieze. “Prin executarea acestor mansarde se pot crea spaţii noi pentru locuinţe sociale, investiţia fiind făcută de autorităţile locale – aceste locuinţe urmând a fi repartizate prin închiriere cu prioritate familiilor tinere”, spuneau reprezentanţii Primăriei, în 2006.
Între timp, însă, din cauza picajului pieţei imobiliare, afacerea a mai scăzut ca amploare. Treptat, numărul antreprenorilor dornici să investească în mansarde s-a redus. Dacă în 2009 s-au dat în Timişoara 34 de autorizaţii pentru mansardare, în 2010, numărul acestora s-a redus la 17. În 2011 s-a ajuns la 13 autorizaţii, iar numărul autorizărilor a crescut în 2012, când s-au acordat 35 de autorizaţii de acest gen, iar în acest an au fost acordate peste 30 de acorduri de principiu pentru mansardare. Cifra nu se compară însă cu ce se întâmpla înainte de criză, când erau ani în care se înregistrau şi peste 200 de solicitări de autorizare de mansardare în Timişoara. În cursul anilor 2005 – 2006, de exemplu, au fost emise 408 de certificate de urbanism şi 201 autorizaţii de construire având ca obiect aceste construcţii.
Chiar şi aşa, estimativ, la o medie de patru apartamente pe mansardă se poate estima că la Timişoara s-au construit în acest regim nu mai puţin de 1.100 de apartamente noi, pentru care s-au plătit peste 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 35.000 de euro pe apartamentul cu două camere la mansardă.
Arhitect: “Blocurile comuniste merită o altă imagine”
Arhitectul Vlad Gaivoronschi, preşedintele Filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România, apreciază că mansardarea a avut meritul de a da şi la Timişoara o altă faţă anostelor blocuri comuniste construite în anii ’70 – ’80: “A existat şi un doctorat pe arhitectură acceptat recent la Timişoara, pe această temă. Din punct de vedere tehnic şi al calităţii vieţii, mansardarea reprezintă o soluţie bună. Sigur, aceasta în condiţiile în care se realizează în conformitate cu normele legale. Dacă se înmulţesc apartamentele într-un bloc, este firesc să li se asigure şi locuri de parcare. Trebuie văzut de la caz la caz cum se încadrează peisagistic mansarda. Nu trebuie neapărat să se meargă pe ideea de mansarde – se pot construi şi apartamente de tip penthouse, cu terase mari. Acest oraş de şes merită o perspectivă mai bună, de la o înălţime de 15 – 20 de metri”.
Controverse vechi şi noi
Pe lângă avantajele evidente, mansardarea din Timişoara a fost viciată de scandaluri care au fost intens mediatizate şi discutate, deşi nu aveau o aplicare generală. Unul dintre cele mai vechi controverse legate de mansardare era cea privitoare la obligativitatea construcţiei unui lift. Primăria Timişoara preciza în 2006, invocând un ordin al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, că în cazul mansardărilor, clădirile existente cu parte şi trei etaje pot fi mansardate fără rezerve, fără prevederea obligatorie a unui ascensor.
“Mansardarea clădirilor existente cu parter plus patru etaje poate fi acceptată în mod excepţional în cazul în care aceasta se face pentru locuinţe sociale, investiţia fiind făcută de autorităţile locale, iar repartizarea să fie făcută tot de către autorităţi, prin închiriere, cu prioritate familiilor tinere”, spuneau atunci oficiali ai Primăriei Timişoara. Aceştia menţionau, totodată, că “imobilele existente cu parter plus patru etaje pot fi mansardate fără rezerve în cazul realizării prin extinderea apartamentelor existente la etajul IV, obţinându-se apartamente tip duplex”. Însă aplicarea acestor prevederi, poate şi din cauza ambiguităţii lor, a lăsat destul de mult de dorit.
O altă controversă, din primăvara acestui an, se referea la presupusa descoperire, la Oficiul de Cadastru, a unor intabulări în fals în cazul a zeci de mansarde. Conform informaţiilor vehiculate, cei care se ocupau de intabularea ilegală a mansardelor aveau o ştampilă falsă a Primăriei Timişoara şi ajunseseră până acolo încât să falsifice şi semnăturile funcţionarilor publici.
Se spunea atunci că s-au făcut plângeri penale şi că urma să fie declanşată o anchetă internă, atât la O.C.P.I. Timiş, cât şi la Primăria Timişoara, pentru că, teoretic, astfel de intabulări pe fals nu puteau fi făcute fără complicitatea unor angajaţi ai Primăriei Timişoara. Între timp, însă, nu s-a mai auzit absolut nimic despre acest scandal şi nu se ştie cine şi dacă a fost găsit vinovat.
Un proces de autorizare greoi
De-a lungul ultimilor ani, numărul amatorilor de mansardări s-a redus şi din cauza procedurii greoaie de autorizare. Mansardarea reprezintă un tip de construcţie destul de pretenţios, cu multe specificaţii legate de construcţie, care pot fi tot atâtea motive pentru care Primăria să refuze autorizarea.
În 2006, Municipalitatea a aprobat un Regulament pentru mansardarea blocurilor de locuinţe colective, potrivit căruia în toate cazurile trebuie elaborat un proiect de instalaţii, pentru întregul bloc, care să aibă acceptul fiecărui proprietar din imobil, iar mansardele trebuie să respecte Normativul pentru proiectarea mansardelor la clădirile de locuit – un document foarte stufos, creat de o echipă de ingineri proiectanţi. În respectivul act normativ, valabil la nivel naţional, se dau specificaţii clare legate de construcţia fiecărui tip de mansardă, de materialele care trebuie utilizate, de amplasarea ferestrelor şi a uşilor, de unghiurile şarpantei. Practic, pe baza acestui document, era imposibil ca unui constructor de mansarde din Timişoara să nu-i fie găsită cel puţin o neregulă.
Totuşi, normativul respectiv are şi o parte bună, în sensul că le-a impus constructorilor să ia măsuri stricte de siguranţă a construcţiei. De exemplu, se specifica faptul că orice mansardare, la clădirile de locuit existente, impune expertizarea imobilului, care să confirme capacitatea clădirii existente de a accepta un nou nivel locuibil. Investigaţiile şi analizele preliminare trebuie să se refere la rezistenţa antiseismică a clădirii existente, la capacitatea terenului de fundare de a suporta o eventuală încărcare gravitaţională suplimentară şi la capacitatea elementelor de construcţie structurale verticale, adică a pereţilor şi stâlpilor de a primi eventuale solicitări suplimentare, atât din acţiunea încărcărilor gravitaţionale cât şi din acţiunea seismică.
Totodată, acelaşi normativ stabilea şi o listă de materiale de construcţie care trebuie folosite pentru fiecare tip de mansardă, nerespectarea acestor indicaţii putând duce la refuzul eliberării autorizaţiei.
Cititi mai multe despre mansarde aici:
https://topinvestromania.wordpress.ocm