Universitatea de Vest din Timișoara a devenit actor important în implementarea experimentului Atlas, derulat sub egida CERN, cel mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei.
Universitatea de Vest din Timişoara s-a alăturat celor 180 de universități din 38 de state participante în cadrul Experimentului Atlas, anunţă, într-un comunicat, UVT. Un proiect derulat sub egida celui mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei, CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, având ca obiect derularea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului.
În plan național, UVT, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din București. Potrivit oficialilor UVT, Facultatea de Fizică a UVT, sub coordonarea dr. Paul Gravila, autor calificat CERN-Atlas, efectuează, alături de alte echipe internaționale de cercetare, lucrări specifice de analiză fizică a datelor. Acesta spune că, în domeniul fizicii experimentale, „lucrurile au ajuns la un asemenea nivel de complexitate încât rezultate decisive pot fi așteptate doar în cadrul unui asemenea efort global. Ne bucurăm că facem parte din ceea ce putem considera prima linie a cercetării științifice”.
În prezent, fizica oferă unele dintre cele mai importante proiecte de cercetare din lume, declară şi rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. „Domeniul beneficiază de investiții complexe ale statelor occidentale, accentul fiind pus pe colaborare. Profităm de această perspectivă și ne implicăm oamenii și resursele în încercarea de a răspunde, alături de partenerii noștri naționali și internaționali, la întrebările prezentului și viitorului. Colaborarea în cadrul Atlas aduce valoare adăugată considerabilă în universitate, una care se va multiplica la nivelul cadrelor didactice și al studenților noștri”, mai spune rectorul UVT.
Ultimele comentarii