În recentele discuţii legate de recondiţionarea unor alimente şi de caracterul înşelător al prezentării unor produse alimentare, Ministerul Agriculturii a indicat exemple concrete din vestul ţării, lăsând să se înţeleagă că Timişul este unul dintre judeţele cu probleme în sectorul alimentar.
Unt şi nu prea
După scandalul naţional al cărnii expirate repuse în vânzare în mai multe lanţuri de magazine, Ministerul Agriculturii a anunţat că va iniţia controale complexe, menite să depisteze pericolele publice din galantare. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a dat exemple clare de produse care sunt „recondiţionate” sau induc în eroare consumatorul, Timişul fiind unul dintre judeţele nominalizate cu această ocazie: „Am fost la Timişoara şi mi s-a prezentat un pachet de unt care semăna exact cu pachetul de unt, şi la culoare şi la formă, şi în loc să scrie «unt» scria «untar», la origine unt artificial, dar lumea nu ştie, consumatorul nu ştie, merge, îl găseşte în raft cu untul, vede că este jumătate de preţ, el este făcut din ulei de palmier şi sigur este un mare dezavantaj pentru producătorii corecţi şi cinstiţi.”
Ministrul Agriculturii a mai spus că a solicitat atât ANSVSA, cât şi Protecţiei Consumatorului să identifice aceste produse în magazine. „Sperăm să nu le mai găsim în acelaşi loc. Sigur, nu putem să interzicem acest untar, dar consumatorul trebuie să ştie ce conţine acel pachet şi să fie în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără ce cumpără. Produsele autentice vor fi puse în raionul respectiv, celelalte alături. Aceasta este propunerea noastră”, declară A
Carne cu medicamente
O confirmare a faptului că Timişul nu este scutit de probleme cu alimentele livrate consumatorilor este şi faptul că recent inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au închis două depozite de alimente din judeţ, după ce au descoperit în acestea carne tratată cu diferite substanţe chimice.
Directorul DSVSA Timiş, Adrian Popa, spune că inspectorii instituţiei pe care o conduce au dispus sistarea activităţii a două depozite de alimente, după ce înăuntru au descoperit carne tratată cu substanţe medicamentoase.
„Noi încercăm să acoperim toate domeniile şi să intrăm pe întreg teritoriul judeţului, în aşa fel încât până la sărbătorile pascale să avem un tablou cât mai clar în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor. În diverse sectoare, am găsit atât pe palierul de sănătate animală cât şi pe cel de comercializare a animalelor, care au fost tratate cu anumite substanţe medicamentoase, pe care le-am oprit în a ajunge în reţeaua de procesare, la consumul uman. În Timiş, unităţile de industrie alimentară, de depozitare, sunt unităţi foarte bine puse la punct, ele au fost controlate mult nu doar de noi, ci şi de autorităţi din afara ţării. La marii producători de alimente lucrurile stau bine. Nu am avut probleme majore în ceea ce priveşte sănătatea animală”, a declarat Adrian Popa. Acesta mai spune că astfel de controale se vor intensifica, odată cu apropierea sărbătorilor pascale.
„Este cunoscută şi practicată, cred, şi pe plan local la unele unităţi practica de a spăla salamul cu detergent şi oţet. Este un produs foarte scump, şi comercianţii care fac asta ezită să-l arunce, pentru a-şi păstra un profit cât mai mare. Aceeaşi problemă e şi la brânză, la care i se schimbă termenul de valabilitate odată cu schimbarea saramurii. Din fericire, încă nu am avut cazuri de toxiinfecţii grave în judeţ, dar cred că ar putea apărea în orice moment. Cei care se ocupă de asigurarea sănătăţii populaţiei ar trebui să-şi facă treaba cum trebuie, şi nu să lase populaţie de izbelişte, pentru că siguranţa alimentară e o chestiune de siguranţă naţională”, ne-a declarat consilierul judeţean Tiberiu Lelescu.
Ultimele comentarii