Ţigările netimbrate din 700 şi Iosefin, subiect de reclamaţii la Primăria Timişoara

Tigari netimbratePrimăria Timişoara a primit, în ultima perioadă, mai multe reclamaţii legate de vânzarea de ţigări netimbrate în pieţe, fiindu-i solicitate o activitate mai intensă a Poliţiei Pieţelor. „Puncte fierbinţi” ale comercializării de ţigări netimbrate sunt considerate pieţele Timişoara 700 şi Iosefin.

 

Nemulţumiri legate de vânzătorii de ţigări de contrabandă

În ultima perioadă Primăria Timişoara a primit mai multe reclamaţii legate de vânzarea de ţigări netimbrate în pieţele timişorene, una dintre aceste sesizări fiind transmisă şi prin intermediul portalului domnuleprimar.ro. Domnule primar, aţi spus că s-a înfiinţat Poliţia Pieţelor, vă invit in Iosefin sau în 700, să vedeţi cum se face bişniţă cu ţigări, cu Poliţia lângă ei”, se arată într-unul dintre aceste mesaje transmise prin intermediul acestui site cu sesizări la care conducerea Primăriei Timişoara răspunde frecvent.

Conform Poliţiei Locale Timişoara, Biroul de Poliţie a Pieţelor ar fi organizat frecvent razii în zonele în care se vând ţigări. Astfel, anul trecut, în Pieţele Iosefin, Aurora, Flavia şi Badea Cârţan Poliţia Locală, prin Biroul de Poliţie a Pieţelor, a organizat şi efectuat, împreună cu Poliţia Municipiului Timişoara, peste 130 de acţiuni pentru prevenirea comerţului ilicit. Iar în alte peste 100 de cazuri a asigurat protecţia personalului din aparatul de specialitate al Primăriei cu ocazia efectuării unor controale sau acţiuni specifice. La aceste acţiuni în vizor au fost luaţi, şi amendaţi inclusiv comercianţii de ţigări netimbrate.

Necesitatea controalelor la sursă

Dincolo de aceste controale locale, în pieţele timişorene, mai multe eforturi probabil că ar trebui depuse pentru depistarea la sursă a ţigărilor netimbrate care intră în ţară, prin intensificarea controalelor Vămii şi Poliţiei de Frontieră.

Pe această idee, un indiciu despre stricteţea acestor controale este şi cantitatea marea de ţigări netimbrate intrate în ţară depistate cu ocazia controalelor în trafic. De exemplu, recent, un transport de ţigări de contrabandă în valoare de 300.000 de euro a fost capturat de către poliţiştii de frontieră din Timiş şi de procurori ai DIICOT Timişoara. Ţigările au fost găsite la Şuştra, într-un microbuz înmatriculat în Slovacia. Şi asta accidental, nu pe baza unor informaţii, doar pentru că poliţiştii de frontieră au avut suspiciuni cu privire la documentele prezentate.

De altfel, şi reprezentanţii Vămii spun că, după reorganizările din ultimii ani făcute la Vamă, la iniţiativa ANAF, activitatea a avut de suferit pe toate segmentele, inclusiv pe cel de control. „Aceste reorganizări, începute în 2011 şi continuate ulterior, nu cred că ne-au ajutat în activitatea noastră, dimpotrivă. Am pierdut posturi importante prin reorganizare, iar efecte pozitive nu pot să apară când avem personal mai puţin în condiţiile unor valori de trafic care au crescut de la an la an. Vorbesc, în Timiş, nu doar de traficul de persoane, ci şi de cel de marfă”, spune Gheorghe Paraschiv, liderul Sindicatului Personalului din Regionala Vamală Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email