Malurile Canalului Bega au fost reabilitate pe tronsonul timişorean, pe lungimea a zece kilometri. Investiția, care a beneficiat de finanțare europeană, se ridică la 42,8 milioane de lei. Municipalitatea anunţă că, în paralel, este angajată la un proiect care vizează achiziționarea șapte ambarcațiuni vaporetto, care vor ajunge la Timişoara în ianuarie.
Proiectul, numit „Reabilitarea infrastructurii publice a malurilor Canalului Bega”, în valoare totală de peste 42,8 milioane de lei (inclusiv TVA), a avut ca perioadă de implementare intervalul 29 iunie 2012 – 31 decembrie 2015. Valoarea lucrărilor, realizate de SC Tehnodomus SA şi SC Universul Verde SRL, a fost de peste 31,5 milioane de lei (inclusiv TVA), fiind realizate în perioada 6 septembrie 2013 – 26 noiembrie 2015.
În cadrul proiectului au fost plantaţi peste 1.700 de arbori, mai mult de 13.700 de arbuşti şi peste 4.500 de flori şi specii ierboase.
Au fost realizate lucrări de deviere şi dezafectare de reţele de telefonie, gaze, instalaţii iluminat, conducte alimentare cu apă şi reţele electrice.
Au fost, de asemenea, făcute racorduri şi branşamente (care includ şi branşamente electrice pentru reţeaua de iluminat public, branşamente reţele apă, racorduri de canalizare şi racorduri apă pentru staţiile de vaporetto) şi realizate căi de comunicaţii pietonale şi cicliste (care includ nouă staţii de biciclete, 22.325 de metri pătraţi de alei pietonale, 18.390 de metri pătraţi de piste de biciclete, stabilizarea de nisip pentru zone de relaxare şi montare de stâlpi iluminat public, stâlpi pitici iluminat şi corpuri iluminat îngropate).
Amenajarea peisagistică a malurilor a fost şi ea parte a proiectului, această operaţiune incluzând lucrări de irigaţii, de demontare mobilier urban vechi şi montare mobilier nou – 420 de bănci şi 469 de coşuri de gunoi – şi realizarea a două zone de joacă, unul pe Splaiul N. Titulescu şi unul pe strada F. Chopin, care conţine şi amsamblu de joacă pentru copiii cu probleme locomotorii.
De asemenea au fost realizate şi reabilitate reţelele de apă şi canalizare pe străzile Uzinei şi F. Chopin, pe Splaiurile Morarilor, Nistrul şi N. Titulescu şi supratraversările de la str. Nufărul, str. Ady Endre şi str. Vulturilor.
Municipalitatea anunţă că, în paralel, este angajată la un proiect care vizează achiziționarea șapte ambarcațiuni pentru transport persoane, primele ambarcațiuni, de tip vaporetto, urmând să sosească la Timişoara în ianuarie 2016. Pentru cele șapte vaporașe au fost amenajate nouă stații de acostare, două rampe pentru intervenţii de urgenţă, 14 WC-uri ecologice (28 cabine WC), două pergole, şapte pontoane plutitoare, la care se adaugă podiumurile pe teren şi platformele în consolă, gradenele şi treptele de acces.
Primarul Nicolae Robu spune că Timişoara va fi singurul oraş din ţară care va avea cinci mijloace de transport în comun, respectiv, tramvaie, troleibuze, autobuze, biciclete şi vaporete. Primăria estimează că peste 15.000 de persoane vor utiliza anual vaporetto, pentru transportul în comun. În primii cinci ani, afirmă oficialii Primăriei, timișorenii vor putea circula gratuit, o taxă urmând să fie percepută doar pentru cursele de agrement în grup.
Asta da ! Imi place cum suna,, primul oras din tara,,inainte auzeam mai des expresia asta.
Un proiect foarte frumos cel cu vaporetto eu unul o sa l folosesc .
Felicitari!
Regret foarte mult ca, desi locuiesc pe strada Canal Bega, vaporasul nu ajunge pana in fata casei mele, Bega nefiind amenajata aici pentru asa ceva. Oare in viitor se va putea?