StudentFest 2015, axat pe conflict

StudentFest 2015La Timişoara începe, mâine, StudentFest, cel mai mare festival studențesc de artă și cultură din România.

Ajuns la cea de-a 24-a ediție, StudentFest va reuni la Timișoara sute de tineri talentați din 15 domenii ale artei și culturii, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile prin ateliere de lucru facilitate de artiști consacrați, dar și să-și promoveze creațiile sau conceptele.

Tema de anul acesta a festivalului, care va avea loc în perioada 7 – 16 mai, va fi „Conflictul”. Conflictul dintre generații, dintre culturi, conflictele familiale, cele naționale, interpersonale, interetnice sau internaționale. Pentru că, sub o formă sau alta, toate sunt prezente în viața cotidiană.

StudentFest – a cărui deschidere va avea loc joi, 7 mai, de la ora 16.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara – este un proiect de anvergură ce aduce în același spațiu oameni din mai multe domenii: arhitectură, arte stradale, arte video, ceramică, dans, design vestimentar, experimentarium, fotografie, grafică, literatură, muzică, pictură, publicitate, sculptură, teatru.

Organizatorii transmit printr-un comunicat de presă că şi anul acesta este continuat conceptul început în 2012. Astfel, participanții vor lua parte la şapte zile intensive de workshop-uri și training-uri de creație, la care s-au înscris în prealabil, iar publicul larg va avea ocazia să urmărească ceea ce aceștia au învățat și creat.

Prin cele aproape 100 de evenimente pentru publicul larg, toate cu intrare liberă, împărțite pe zece zile de festival, StudentFest încearcă să să acopere arii cât mai mari de interes, fiind organizate concerte, conferințe, spectacole de dans și teatru, mese rotunde, dar și diferite ateliere de lucru, în care publicul va putea interacționa cu organizatorii festivalului. Programul integral al festivalului poate fi văzut accesând pagian studentfest.ro: http://studentfest.ro/2015/program-general/.

StudentFest a apărut în 1992, ca un afront adus cenzurii și lipsei libertății de exprimare. Tema primei ediţii a acestui festival a fost „Punctul 8”, o temă aleasă în încercarea de a schimba mentalitatea românilor cu privire la un segment social foarte larg şi important – studenţii – care nu erau luaţi în seamă până atunci. 300 de studenţi din toată România veniseră atunci la Timişoara pentru a participa la una din secţiunile StudentFest: teatru, umor, caricatură şi muzică din cadrul festivalului, sub îndrumarea unor personalităţi din domeniu, printre care s-a numărat caricaturistul Ştefan Popa Popas.

Încă de la începuturile sale, StudentFest, spun organizatorii, a căutat să promoveze nu doar tinerii artiști aflați în curs de afirmare, ci și principii fundamentale, precum toleranța, deschiderea, și, desigur, dreptul la libera exprimare.

În timp, festivalul a luat amploare, ajungând cel mai mare festival de artă şi cultură pentru studenţi din România, fapt susţinut şi de distincţiile obţinute de-a lungul timpului, premiile obținute în anul 2014 fiind: Cel mai bun proiect de tineret din judeţul Timiş în cadrul Galei Judeţene pentru Tineret Timiş şi Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă şi cultură în cadrul Galei Naţionale a Voluntarului.

Print Friendly, PDF & Email