Peste 450 de localnici din localităţile timişene afectate de inundaţii au fost evacuaţi

Ieri seară, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a vizitat localităţile inundate

Inundatii TimisPeste 450 de localnici din Gătaia au fost evacuaţi, până joi seară, din locuinţe, în urma inundaţiilor, în unele zone din Gătaia şi Şemlacul Mic nivelul apei atingând chiar şi un metru şi jumătate. În total, sunt afectate 18 localităţi şi două drumuri judeţene.

 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, oraşul Gătaia şi localitatea Şemlacu Mic sunt grav afectate de inundaţii, în unele zone apa venită de pe câmp în urma ploilor abundente, dar şi provenită din revărsarea Fizeşului, un afluent al râului Bârzava, care trece prin Gătaia, depăşind un metru şi jumătate. Conform ISU Banat, până joi seară 465 de persoane din Gătaia şi Şemlac au fost evacuate din 150 de locuinţe inundate, fiind transportate la Căminul Cultural, la liceul din oraş sau al rude din alte localităţi. De asemenea, 150 de animale din curţile oamenilor au fost evacuate. Totodată, o casă din Gătaia s-a prăbuşit, fiind complet distrusă de ape.

Probleme provocate de inundaţii s-au mai înregistrat şi în Roviniţa Mare, unde spun reprezentanţii ISU Banat, există risc de acumulare a apei, venite pe DJ 588A, ce leagă Deta de Moraviţa. În Roviniţa Mare, ieri seară, nivelul apei atinsese 30 de centimetri, inundând nouă gospodării.

O situaţie asemănătoare s-a înregistrat în localitatea Gherman, unde pompieri militari acţionau aseară pentru evacuarea apelor care riscau să pătrundă în locuinţe.

Ieri seară, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii, împreună cu jandarmii, au făcut, în jurul locuinţelor neafectate, ziduri de protecţie din saci de nisip. Asta în timp ce poliţiştii de frontieră asigurau paza imobilelor evacuate, iar poliţiştii de la secţiile din zonă asigurau ordinea publică. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gătaia a acţionat cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetăţenilor, o volă şi un buldoexcavator, după cum se arată în comunicatul ISU Banat.

Localitatea Şemlacul Mic a fost evacuată, ieri seară, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei şi prăbuşirea unei case. Nu au fost înregistrate victime, însă, în pofida pericolului, există persoane vârstnice care refuză să îşi părăsească locuinţele.

Şi comuna Jamu Mare, cu satele aparţinătoare Ferendia, Lăţunaşi şi Clopodia, este afectată de inundaţii, pompierii militari şi jandarmii acţionând pentru evacuarea apei din gospodării. În aceste zone, însă, nu a fost necesară evacuarea populaţiei.

În localitatea Gherman, pârâul Semiţa a ieşit din albie, inundând 15 gospodării.

În Timiş, în zonele afectate de inundaţii, mai arată comunicatul ISU Banat, acţionează 89 de pompieri profesionişti – cu 32 de utilaje de intervenţie: autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe –, 45 de jandarmi, 23 de poliţişti de frontieră, patru echipaje de Poliţie Rutieră şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor afectate.

Din după amiaza zilei de 31 iulie, la cererea autorităţilor publice locale, 40 de militari din Batalionul 32 Infanterie “Mircea”, din Timişoara,  acţionează, cu trei mijloace tehnice auto, pentru a ajuta populaţia afectată de inundaţiile din localitatea Percosovo, în localitatea Moraviţa ajută la consolidarea digurilor râului Moraviţa, iar în Gătaia ajută la consolidarea digului râului Bârzava.

În zonele afectate de inundaţii din Timiş a ajuns, joi după-amiază, şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a survolat zona cu un elicopter al MAI. Timişul se află de joi, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Prefectura Timiş a organizat, în această dimineaţă, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, la care a participat şi ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. „În cadrul Comitetului s-a făcut o evaluare a situației actuale din zonele afectate de inundații din județul Timiș și s-au stabilit măsurile care trebuie luate pentru normalizarea situației din zonele Gătaia, Rovinița Mare, Moravița”, spune Daniela Fetescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş.

Pagubele cele mai însemnate s-au înregistrat în localitățile Gătaia, Șemlacul Mare și Șemlacul Mic, încă afectate de inundații, unde echipajele de intervenție acționează în continuare pentru evacuarea apelor și protejarea gospodăriilor cetățenești cu saci cu nisip. În localitățile Jamu Mare, Ferendia, Lățunași și Gherman s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 gospodării cetățenești. De la o stână din localitatea Butin au fost evacuate două familii cu patru copii, însă au rămas izolate 140 de animale. Din fericire, apele s-au retras în zonă și acestea sunt în afara oricărui pericol. O situație de risc există însă în localitățile Moravița și Percosova, unde, ca urmare a creșterii rapide a nivelului râului Moravița, zona agricolă a fost inundată”, se arată într-un comunicat de presă emis de ISU Banat, vineri dimineaţa, după întrunirea Comitetului de Urgenţă de la Prefectură. Reprezentanţii ISU Banat mai spun că la Recaș au fost inundate zece gospodării, iar în Buziaș, 27 de gospodării și anexele aferente. De pe un teren extravilan din localitatea Cerna au fost evacuați 100 stupi cu albine. Ploile abundente au afectat și Spitalul Municipal Timișoara, unde au fost semnalate inundații la subsol și în casa liftului.

Începând cu după amiaza zilei de 31 iulie, la cererea autorităţilor publice locale, 40 de militari de la Batalionul 32 Infanterie “Mircea”, din Timişoara, acţionează, cu trei mijloace tehnice auto, pentru a ajuta populaţia afectată de inundaţiile din localitatea Percosovo. De asemenea, acţionează în localitatea Moraviţa, la consolidarea digurilor râului Moraviţa, şi în Gătaia, la consolidarea digului râului Bârzava.

Începând cu noaptea trecută, echipe ale CFR acţionează pentru refacerea terasamentului pe tronsonul de cale ferată dintre localităţile Gătaia şi Voiteg, în vederea reluării circulaţiei feroviare. În paralel, echipaje specializate de intervenţie Enel au fost trimise pentru a conecta curentul electric în zonele din care apele s-au retras.

Celor 18 localităţi afectate li se adaugă şi două drumuri comunale. Este vorba despre DJ 588A, între localitățile Denta și Rovinița Mare, care a fost parțial inundat, dar în prezent este practicabil, şi de DJ 592, care a fost inundat pe o suprafață de 300 de metri pătraţi, în dreptul localității Boldur.

Reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş mai spun că, după revenirea la starea de normalitate, la nivelul judeţului se va întruni o Comisie de Evaluare a Pagubelor provocate de inundaţii, în vederea sprijinirii cetăţenilor a căror locuinţe au fost afectate de apă.

După ședința de la Prefectură, ministrul Mircea Dușa și prefectul Eugen Dogariu, transmite Prefectura, într-un comunicat de presă, au plecat în zona Gătaia – Șemlacu Mare, urmând ca ministrul Apărării Naționale  să se deplaseze și în județul Caraș-Severin. „Domnul ministru Mircea Dușa a afirmat că în cursul zilei de astăzi se va face și evaluarea pagubelor cauzate de inundații”, mai declară Daniela Fetescu.

Print Friendly, PDF & Email