O perioadă cu risc crescut de trichineloză

Taierea porculuiDat fiind că ne aflăm în plină perioadă a tăierii porcilor, dar şi a unei „explozii” a consumului de produse tradiţionale din carne de porc, Camera Agricolă Timiș face câteva recomandări pentru evitarea posibilelor toxiinfecții și infestări cu trichineloză.

 

În primul rând, spune Tiberiu Lelescu, vicepreședinte al Camerei Agricole Timiș, populaţia este sfătuită să nu cumpere din locuri și spații neautorizate carne şi produse din carne de porc. De asemenea, recomandă a nu se cumpăra carne procesată decât din unități autorizate care, prin controlul efectuat de inspectorii ANSVSA, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde se asigură permanent asistența sanitar-veterinară. Inspecția sanitar-veterinară este confirmată de ștampila pusă pe carne, care certifică faptul că aceasta este bună de consum.

Tiberiu LelescuReprezentanţii Camerei Agricole au câteva sfaturi şi pentru cei care se pregătesc de tăierea porcului, acasă. Înainte de a consuma carnea de porc tăiat în gospodărie, sunt recomandate analizele, făcute la doctorul veterinar din localitate, pentru a verifica dacă animalul nu este infestat cu larvele viermilor de Trichinella spiralis. Operațiunea de control al cărnii, de regulă, nu durează mai mult de 15 minute, iar pe raza fiecărei comune există câte un punct sanitar-veterinar pentru controlul trichineloscopic. „Se recoltează câte 20 – 30 de grame de carne din zona lombară, din mușchiul diafragmei, mușchii intercostali și cei de la baza limbii”, explică Tiberiu Lelescu. Acesta mai spune că larvele de Trichinella trăiesc în preparate proaspete din carne de porc, în special în cârnați, șuncă și pastramă.

 „Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care consumă carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament îndelungat, existând posibilitatea apariției unor complicații majore”, avertizează Tiberiu Lelescu.

Acesta atenţionează că examenul trichineloscopic este obligatoriu prin lege: „Cei ce nu respectă aceste condiții obligatorii atentează la securitatea alimentară a semenilor, iar cei care nu efectuează și pun în circulație carne de porc necontrolată sunt pasibili de amenzi de până la 2,000 lei, iar abatoarelor li se anulează autorizația de funcționare”.

La om, boala se transmite prin consum de carne de porc sau vânat infestat, insuficient fiartă sau prăjită. Boala la om debutează cu tulburări gastrointestinale, greață, dureri abdominale difuze, vomă și stare febrilă, simptome care se pot întinde pe o durată de două – trei săptămâni. Edemele feței sunt primele simptome de boală, iar diagnosticul se pune relativ ușor de către medicul specialist. Vindecarea vine în urma unui tratament pe o perioada îndelungată și este deosebit de costisitor, cu toate riscurile de sănătate ce rezidă după această boală.

Print Friendly, PDF & Email