În pofida contextului economic, deloc favorabil, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș se poziționează, prin rezultatele obținute, pe primul loc între camerele de comerț județene. Reprezentanţii CCIAT spun că şi situația economică a județului denotă o evoluție pozitivă, într-o singură lună, exporturile fiind de aproape cinci milioane de euro, adică zece la sută din valoarea exporturilor la nivel naţional.
Preşedinte CCIAT: “Apreciez că activitatea este pe excedent”
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și-a prezentat sinteza activității pe semestrul I al anului, evaluarea situației economice a județului, în primele șase luni ale anului, precum și o proiecție a obiectivelor și programului de acțiuni propuse pentru semestrul al II-lea.
La evenimentul de bilanț au fost prezenți președintele CCIAT, Georgică Cornu, directorul general al CCIAT, Florica Chiriță, directorul economic al CCIAT, Mihaela Tomescu, numeroși reprezentanți ai echipei CCIAT și colaboratori constanți ai instituției, din partea unor instituții bancare și a altor organisme din Timișoara.
Evocând activitatea derulată de CCIAT, în primul semestru al acestui an, Georgică Cornu a precizat că, în pofida contextului economic, deloc favorabil, CCIAT se poziționează, prin rezultatele obținute, pe primul loc între camerele de comerț județene. Și aceasta în condițiile în care situația generală a impus o serie de restructurări în rândul echipei: „Am fost obligați să facem restructurări. Au fost și persoane care au fost disponibilizate, pentru că volumul de activitate nu mai este la nivelul la care era atunci când eram peste 100 de angajați. Insolvența firmelor românești a afectat activitatea Camerei de Comerț și încă nu se oprește acest fenomen. Apreciez însă că activitatea este pe excedent și sunt sigur că este o activitate foarte bună, în comparație cu ceea ce se întâmplă în România în momentul de față.”
Număr mare de programe și proiecte derulate
Într-o expunere succintă a bilanțului activității, directorul general al CCIAT, Florica Chiriță, a precizat că activitatea Camerei a fost extrem de intensă, fapt concretizat inclusiv în numărul mare de programe și proiecte derulate pe axele strategice aprobate pentru perioada 2014 – 2021: „Pentru bilanțul acesta, avem totul pozitiv. Am ieșit, din punct de vedere economic, cu un excedent de 28.000 de lei. Am organizat foarte multe evenimente, seminarii, parteneriate și conferințe. Avem ca noutate două proiecte foarte frumoase, proiectul CASE, care se adresează persoanelor din grupul vulnerabil. Ne bucurăm că există și al doilea proiect, care dă voie oamenilor cu idei să treacă de la idei la afaceri”.
În contextul referirilor la activitățile derulate de CCIAT în decursul primului semestru al acestui an, Florica Chiriță a făcut referire, printre altele, și la derularea, în parteneriat cu Prefectura Timiș și cu serviciile deconcentrate din teritoriu, a unui amplu și complex program de informare și instruire a firmelor cu privire la reglementări europene și naționale în diferite sectoare de activitate, la demersuri care au vizat internaționalizarea firmelor și afacerilor, prin dinamizarea relațiilor de colaborare cu Camerele de Comerț din Serbia și Ungaria, prin participarea unor firme maghiare și sârbești la expoziții organizate de CCIAT și printr-o serie de activități derulate în cadrul proiectelor transfrontaliere România – Serbia, precum și la organizarea mai multor misiuni economice comune.
Totodată, a mai informat directorul general al CCIAT, instituția a cărei activitate o coordonează a sprijinit inițiativele antreprenoriale destinate creării și dezvoltării unor noi firme, a susținut și promovat activitatea de cercetare și inovare a firmelor, prin Centrul de Informare Tehnologică CIT-Competech, a organizat 17 cursuri de formare și perfecționare profesională și s-a implicat în organizarea a 20 de evenimente (congrese, conferințe și manifestări expoziționale), la care au participat aproximativ 40.000 de persoane, aceste evenimente fiind găzduite în incinta Centrului Regional de Afaceri Timișoara.
În plus, a mai menționat Florica Chiriță, CCIAT a dezvoltat pe mai departe activitatea Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare, a promovat activitatea Curții de Arbitraj de pe lângă CCIAT și a finalizat implementarea cu succes a trei proiecte majore: „Training pentru piața muncii din România și Serbia – TrainingLab”, „Patrimoniu viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului” și „Made in Banat”, proiecte finanțate din Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Cât privește proiectele în curs coordonate de CCIAT, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții instituției, aceasta derulează, în calitate de partener, cinci proiecte europene, a căror valoare totală este de 3.097 224 lei, în vreme ce valoarea totală cumulată a proiectelor finalizate în primul semestru din 2015 a fost de 2.328.588 lei.
CCIAT a lansat în acest interval, a mai informat directorul general Florica Chiriță, și un proiect nou, intitulat „CASE – Competențe Antreprenoriale Sociale”, care își propune să îmbunătățească accesul persoanelor din grupurile vulnerabile la piața muncii din regiunile Vest și Sud-Est, în economia socială și în economia formală și a continuat să deruleze proiectele deja existente: proiectul „RuralNet – Centru de orientare în carieră și consultanță non-agricolă”, proiectul TREO, bazat pe cursul de eco-eficiență elaborat în cadrul unui proiect anterior derulat de CCIAT, precum și un proiect – „Support and Training for an Excellent Energy Efficiency Performance” –care își propune să asigure suport și instruire în vederea măsurării, gestionării, analizei comparative și monitorizării consumului de energie totală la nivelul a peste 500 de IMM-uri din 12 țări membre ale UE.
Timişul – exporturi de aproape cinci milioane de euro, într-o lună
Situația economică a județului Timiș, reflectată în cifrele statistice prezentate, denotă o evoluție pozitivă, concretizată printr-o creștere a producției industriale la nivelul lunii mai 2015 cu 6,1% comparativ cu luna mai a anului 2014 și printr-un raport care, potrivit datelor furnizate de reprezentanții CCIAT, este favorabil exporturilor, cu 485.507.000 de euro volum total a exporturilor înregistrat în luna martie a acestui an, față de 402 .286.000 de euro, cât a fost volumul importurilor. Și aceasta în condițiile în care, dintr-un volum total al exporturilor de 4.802.487.000 de euro la nivel național, Timișul deține un procent de 10,1% din totalul exportului național, situându-se pe primul loc din țară în ceea ce privește exportul de carne și organe comestibile, cauciuc și articole din cauciuc, umbrele, staniu și articole din staniu, mașini, aparate și echipamente electrice, instrumente de măsură și control, aparate optice și fotometrice, jucării, jocuri și articole pentru divertisment, respectiv uleiuri esențiale și rezinoide.
Și în ceea ce privește gradul de ocupare al forței de muncă, Timișul înregistrează o evoluție pozitivă în raport cu situația înregistrată la nivel național, cu 219.380 de persoane angajate (adică un total de 33,4% din totalul populației) și o rată a șomajului de 1,3%, adică 4.s493 de persoane, dintre care 2.237 bărbați și 2.256 femei.
O serie de manifestări internaţionale, pregătite pentru a doua jumătate a anului
Cât despre calendarul evenimentelor și manifestărilor asumate să aibă loc pentru al doilea semestru din 2015, directorul general al CCIAT a precizat că se vor derula, în intervalul septembrie – noiembrie, mai multe misiuni economice în Franța, Germania, Serbia, Turcia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Austria, va fi organizată, la finalul lunii octombrie, o nouă ediție a Topului Firmelor – Gala Excelenței în Afaceri și se vor derula 17 cursuri acreditate ANC, dar și trei cursuri noi, în calificările de arhivist, evaluator de risc la securitatea fizică și specialist în managementul deșeurilor, certificatele eliberate la absolvirea cursurilor fiind recunoscute la nivel național și internațional și fiind emise de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
În plus, CCIAT va organiza, în noiembrie, două manifestări expoziționale devenite deja tradiționale: a XIX-a ediție a ExpoMobila și a XXVI-a ediție a Salonului Industriei Ușoare, în vreme ce CRAFT va mai găzdui și un două congrese medicale, unul de pediatrie și altul de ATI, un târg de joburi în domeniul medical, intitulat „Careers in white”, conferința națională E-nformation precum și o nouă ediție a Târgului Angajatorilor de Top.
Ultimele comentarii