ANAF va publica un raport privind gradul de recuperare a prejudiciilor pentru care există hotărâri definitive

Promite ministrul Finanţelor

ANAFMinistrul Finanţelor promite că, până la 1 iulie, în cadrul ANAF va fi înfiinţat un departament specializat pentru recuperarea prejudiciilor după pronunţarea sentinţelor definitive. În timp ce ministrul Justiţiei anunţă înfiinţarea unei agenţii specializate care să administreze bunurile sechestrate, pentru a evita deprecierea lor. Angajamentele au fost luate la o dezbatere privind confiscarea bunurilor dobândite prin infracţiuni.

 

PNL a organizat joi, 5 martie, o dezbatere privind confiscarea bunurilor dobândite prin infracţiuni, o dezbatere la care a participat şi un reprezentant al Expert Forum, Ana Otilia Nuţu.

La sfârşitul dezbaterii, la întrebarea adresată de EFOR ministrului Finanţelor, Darius Valcov, acesta a făcut public promisiunea că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, ANAF va publica un raport detaliat privind gradul de recuperare a prejudiciilor pentru care există hotărâri definitive. „Vom urmări respectarea acestei promisiuni”, spune, într-un comunicat trimis redacţiei, Ana Otilia Nuţu.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, mai spune reprezentanta EFOR, oficiali ai Ministerului Justiţiei au anunţat că înfiinţarea unei agenţii specializate care să administreze bunurile sechestrate, pentru a evita deprecierea lor. O recomandare făcută de EFOR, de la finele anului trecut. „Ministrul Justiţiei a afirmat că, până la sfârşitul lui martie, finalizează propunerea de act normativ privind înfiinţarea agenţiei. Propunerea va fi apoi supusă dezbaterii publice. S-au strâns exemple de bune practici din ţări occidentale. Instituţia va fi subordonată Ministerului Justiţiei, cu personal format din magistraţi detaşaţi şi va avea legături instituţionale cu ANAF”, transmite Ana Otilia Nuţu.

Ana Otilia NutuAceasta mai spune că, la această conferinţă, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat că, până la 1 iulie, în cadrul ANAF va fi înfiinţat un departament specializat pentru recuperarea prejudiciilor după pronunţarea sentinţelor definitive. „Această structură înseamnă personal specializat, aproape 500 persoane, pentru care există deja buget. Este nevoie de o structură la nivel central şi teritorial şi de o bază de date în care să se centralizeze datele de la structurile teritoriale ANAF”, spun reprezentanţii EFOR. Care explică faptul că o rată scăzută a recuperărilor are mai multe cauze: faptul că deciziile instanţelor se comunica direct birourilor teritoriale ANAF, fără să existe o bază de date centralizată, faptul că bunurile se vând înainte ca ANAF să primească comunicarea, faptul că unele bunuri sunt dobândite în timpul căsătoriei şi există probleme legate de partaj sau că unii debitori nu deţin bunuri urmăribile.

Ana Otilia Nuţu a solicitat ministrului Finanţelor să publice un raport în care să se detalieze datele complete privind recuperarea prejudiciilor şi analiza cauzelor enumerate pentru slabă recuperare a prejudiciilor. Şi anume, numărul şi valoarea dosarelor primite de ANAF, gradul de recuperare, pe fiecare tip de cauză, precum şi măsurile pe care le va lua ANAF pentru a creşte gradul de recuperare în fiecare din situaţiile menţionate în care recuperarea s-a dovedit dificilă. De asemenea, a solicitat  o detaliere a cazurilor importante, de exemplu a celor de peste un milion de euro şi stadiul exact al recuperării prejudiciilor.

Ana Otilia Nuţu transmite că a amintit, în context, de scandalul de presă de anul trecut privind dosarul „ICA”, în care jurnaliştii au cerut ANAF, în baza Legii 544/2001, date şi informaţii privind stadiul recuperării prejudiciului, iar ANAF a comunicat că procedură este secretă. Reprezentanţa EFOR a solicitat ministrului Finanţelor că ANAF să dea aceste date rapid şi complet, informaţii care sunt de interes public, pentru a evita în viitor astfel de situaţii. „Ca răspuns la solicitările EFOR, ministrul Finanţelor a afirmat că în prezent se lucrează la centralizarea datelor la nivel ANAF privind recuperarea prejudiciilor şi vor publica la sfârşitul săptămânii viitoare un asemenea raport”, spun reprezentanţii EFOR.

În decembrie 2014, EFOR solicita înfiinţarea unei agenţii specializate responsabile de recuperarea averilor construite pe infracţiuni. Motivând că ANAF abia dacă recuperează 5 – 8% „şi nici nu e prea transparentă în ceea priveşte eforturile de aplicare a hotărârilor judecătoreşti rămase definitive. Vorbim de sume care se ridică la sute de milioane de euro pe an – depăşind, de pildă, de zece ori bugetul DNA. Or, corupţia nu poate fi cu adevărat descurajată decât dacă se recuperează rapid şi prejudiciile”.

Print Friendly, PDF & Email