Iosif Costinaş, acuzat de regizorul Ioan Cărmăzan că ar fi fost colaborator al Securităţii

Acuzaţiile sunt bazate pe o informare verbală, nu pe un document, admite regizorul

Iosif Costinas Foto Arhiva Raluca CostinasUnul dintre susţinătorii cei mai fervenţi ai Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, Iosif Costinaş, ar fi fost colaborator al Securităţii, a declarat regizorul Ioan Cărmăzan. Acesta a făcut referire la existenţa unui raport scris în acest sens, care i-ar fi fost prezentat de profesorul universitar Pia Brînzeu. Informaţiile au ajuns la cunoştinţa familiei gazetarului timişorean, care i-a solicitat regizorului să îşi probeze afirmaţiile. Context în care acesta a revenit asupra conţinutului declaraţiei iniţiale şi a precizat că spusele sale s-au bazat, în fapt, pe o serie de informaţii vehiculate verbal.

 

Informaţii neverificate sau distorsionare deliberată a realităţii?

În cadrul unei emisiuni difuzate, zilele trecute, pe un post naţional de televiziune, regizorul Ioan Cărmăzan a făcut o declaraţie potrivit căreia fostul jurnalist timişorean Iosif Costinaş, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Proclamaţiei de la Timişoara, ar fi fost colaborator al Securităţii.

Informaţia, furnizată de către regizor după ce realizatorul emisiunii opinase, anterior, pe fondul lecturării unui editorial, că procesul de de-KGB-izare a României nu s-a făcut la timp, iar Punctului 8 al Proclamaţiei nu i-au fost acordate, la momentul lansării sale, şanse de izbândă, a făcut trimitere la caracterul viral al Securităţii, materializat prin faptul că ar exista un document scris care ar atesta că până şi unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai aplicării Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, Iosif Costinaş, ar fi colaborat, la un moment dat, cu Securitatea: „Apropo de… apropo de Punctul 8 de la Timişoara… Toată lumea la un moment dat a discutat, unul din susţinătorii Punctului 8 de la Timişoara se numea Iosif Costinaş. Iosif Costinaş, jurnalist, cineclubist, prietenul meu, unul din oamenii excepţionali, care a luptat, care a devenit anticomunist… Era cel mai convins anticomunist! Acum trei sau patru ani de zile, doamna prorector Pia Brînzeu mi-a arătat raportul că era informatorul Securităţii. Fac publică chestia asta pentru că nu mi-e… nici măcar nu mi-e, nu, nu-mi convine, chiar nu-mi convine ideea… dar ăsta este adevărul! Şi-atuncea te întrebi…e-o nebunie!”, a declarat, în cadrul emisiunii, Ioan Cărmăzan.

Familia Costinaş solicită probarea, cu documente, a informaţiilor

Declaraţia, precum şi modul în care aceasta a fost integrată în contextul emisiunii au stârnit reacţia promptă a familiei fostului jurnalist. Soţia şi fiica lui i-au solicitat regizorului să îşi probeze public afirmaţiile. Profesorului universitar Pia Brînzeu, fost prorector al Universităţii de Vest din Timişoara, al cărei nume a fost menţionat de către regizor în cuprinsul declaraţiei sale, i-a fost solicitat, de asemenea, să precizeze dacă ştie despre existenţa vreunui document scris care să ateste faptul că Iosif Costinaş ar fi fost colaborator al Securităţii.

„Într-o emisiune pe Realitatea TV din 14 martie, emisiune care avea un subiect cu totul altul, se vorbea despre matematică, artă, film, Cărmăzan se trezeşte zicând că cel mai înfocat susţinător al Punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, un înfocat anticomunist şi jurnalist, Iosif Costinaş, a fost informator al securităţii. Cărmăzan a ţinut să sublinieze următoarele: «Fac public acum acest lucru, că a fost informator al Securităţii. Ştiu asta de la doamna prorector al Universităţii Timişoara, Pia Brînzeu, care mi-a arătat un raport »”, a consemnat, într-o postare pe Facebook, soţia fostului jurnalist Iosif Costinaş, Tatiana Costinaş.

Care îi solicită lui Ioan Cărmăzan să producă dovada existenţei documentului la care acesta a făcut referire: „Pentru afirmaţia asta şi într-un context absolut deplasat – eu cred că a fost pus să o facă publică, cum zice el. De aceea doresc să iau legătura cu Cărmăzan, pentru a vedea dacă raportul există şi cine a făcut acel raport”, mai scrie Tatiana Costinaş.

Iar fiica jurnalistului Iosif Costinaş, Raluca Costinaş, apreciază, într-o postare pe Facebook, că, prin conţinutul declaraţiei făcute de către regizorul Ioan Cărmăzan, venită chiar în perioada în care se aniversează 25 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, se aduce atingere, în fapt, textului Proclamaţiei şi Societăţii Timişoara. Raluca Costinaş îl acuză pe Ioan Cărmăzan de dezinformare şi precizează că, în mod incontestabil, Iosif Costinaş „a fost un anticomunist convins şi susţinător al Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara”.

O solicitare adresată CSAT, rămasă fără răspuns

Raluca Costinaş a prezentat şi o copie a unui înscris, datat 16 iunie 1998, prin care un consilier de stat şi secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării la acel moment, colonelul Adam Badea, îi transmite un răspuns lui Iosif Costinaş, la o solicitare a acestuia, adresată preşedintelui României, Emil Constantinescu, în data de 28 mai 1998. Respectiva solicitare viza obţinerea unei aprobări acordate SRI de către CSAT, în vederea confirmării faptului că Iosif Costinaş nu a colaborat cu Securitatea: „La scrisoarea dumneavoastră (…) prin care solicitaţi CSAT să aprobe ca SRI să confirme că nu aţi colaborat cu Securitatea, vă comunicăm că suportul legislativ actual nu oferă posibilitatea unei intervenţii în acest sens. Menţionăm că, în temeiul articolului 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, fondurile de arhivă ale fostului Departament al Securităţii Statului nu pot deveni publice, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii pe linia gestionării şi exploatării arhivelor fostului Departament al Securităţii Statului”. În plus, se mai preciza în răspunsul citat, „soluţionarea cererii dumneavoastră va fi posibilă numai în eventualitatea modificării cadrului legislativ în domeniu”.

Profesorul universitar Pia Brînzeu: „Nu ştiu nimic despre un astfel de dosar”

Pia Branzeu Foto ziarulactualitatea.roContactată telefonic pentru a oferi un punct de vedere referitor la contextul în care numele său a fost rostit public de către regizorul Ioan Cărmăzan, preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, profesorul universitar Pia Brînzeu a declarat că nu a fost implicată vreodată în verificarea vreunui dosar şi că nu îi sunt cunoscute informaţii care să probeze caracterul real sau eronat al informaţiilor vehiculate de către regizorul Ioan Cărmăzan: „Îmi pare rău, dar nu ştiu. Nu am fost implicată personal niciodată în verificarea dosarelor, nu ştiu de unde au apărut aceste informaţii”.

Pia Brînzeu a adăugat că nu are cunoştinţă dacă un astfel de document scris, la care a făcut referire Ioan Cărmăzan, există sau nu şi că nu a văzut un astfel de document.

În ceea ce priveşte întâlnirea de acum câţiva ani evocată de Ioan Cărmăzan, Pia Brînzeu spune că „ne-am întâlnit acum câţiva ani. Dar nu îmi amintesc să se fi discutat acest subiect”.

Regizor Ioan Cărmăzan: „Nu am văzut niciun document scris”

Ioan Carmazan Foto Romania TvChestionat telefonic dacă a văzut sau nu vreun document scris care să ateste conţinutul spuselor sale, regizorul Ioan Cărmăzan admite că nu a văzut niciun document scris. Şi adaugă că, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o în urmă cu câţiva ani, întâlnire la care spune că ar fi participat mai multe persoane, s-a discutat despre acest aspect. Discuţiile au avut, însă, un caracter neoficial: „Nu am văzut niciun document scris. A fost doar o informare verbală.(…) Am fost prieten cu Bebe Costinaş. Şi am fost şocat să aud asta. Şi am rămas şocat în continuare”.

Ioan Cărmăzan precizează că, după ce a auzit această informaţie, a încercat în mai multe rânduri să îşi limpezească nelămurirea. Context în care ar mai fi adresat, în cercuri de cunoscuţi, întrebări pe marginea acestei ipoteze despre care spune că „se vehicula” în cercurile unor persoane care l-au cunoscut pe Iosif Costinaş, dar pentru care regizorul admite că „ne aflăm pe un teren al speculaţiilor”.

Se vorbea. Dar, de câte ori am întrebat, la modul general, cunoscuţi, prieteni, toată lumea lăsa capul în jos şi nu spuneau nimic”, mai spune Ioan Cărmăzan. Care adaugă şi că acesta a fost motivul pentru care a simţit nevoia să aducă în discuţie în spaţiul public această informaţie. Şi că, dacă va fi existat sau nu în trecutul lui Iosif Costinaş „o negură pe care Bebe să o fi purtat pe suflet”, atunci aceasta s-ar fi putut lega, eventual, numai de perioada de studenţie a acestuia, când presiunile de a fi racolaţi exercitate de Securitate asupra studenţilor erau extrem de mari. Şi, mai spune Ioan Cărmăzan, „Bebe a fost, fără îndoială, un luptător”.

În ceea ce priveşte afirmaţia lansată public cu privire la o posibilă colaborare a gazetarului timişorean cu Securitatea, care nu are suportul unor informaţii concrete,  Ioan Cărmăzan spune că supoziţiile vehiculate în cercurile de cunoscuţi, dar rămase fără o confirmare sau o infirmare oficială, l-au făcut să dorească să pună capăt acestei incertitudini, provocând o discuţie tranşantă pe această temă: „A rămas în sufletul meu o tristeţe. (…) Am auzit, m-a deranjat, am spus-o”.

Print Friendly, PDF & Email