Distribuţia defectuoasă a cardurilor de sănătate prelungeşte termenul de la care vor deveni obligatorii

Card sanatate Foto Glasul HunedoareiUtilizarea obligatorie a cardului naţional de sănătate a fost decalată. Dacă la finalul lunii ianuarie, se anunţa ca termen de la care cardul va deveni obligatoriu data de 1 aprilie, acum CNAS transmite că acesta se poate utiliza în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale până la 1 mai. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş vine în sprijinul asiguraţilor care nu au intrat încă în posesia cardului.

 

La sfârşitul lunii ianuarie, reprezentanţii CJAS Timiş declarau că pe adresa instituţiei nu a fost semnalată, de către medicii de familie sau de către persoanele asigurate, nicio nemulţumire legată de iminenta obligativitate a utilizării cardului electronic naţional de asigurări de sănătate

Cu toate acestea, din totalul cardurilor electronice de sănătate distribuite prin Poşta Română, 49.322 fuseseră returnate CJAS Timiş. În aceste condiţii, soluţia identificată pentru distribuirea a 34.051 carduri de sănătate a fost plasarea distribuţiei lor în sarcina medicilor de familie, şi aceasta în ciuda faptului că îşi manifestaseră iniţial refuzul, în baza unei hotărâri luate în cadrul unei şedinţe a Societăţii Timiş de Medicina Familiei, care a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2014. CJAS transmitea, în urmă cu câteva zile, că cele peste 34.000 de carduri fuseseră deja ridicate de către medicii de familie, în vederea distribuirii lor, la prima prezentare a pacienţilor la medic în vederea solicitării de servicii medicale, rămânându-i de soluţionat problema altor 15.271 de carduri, care aparţin unor persoane asigurate, dar care nu figurează pe listele niciunui medic de familie.

Astfle, CJAS Timiş a decis ca asiguraţii din mediu rural care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie şi care nu au intrat încă, în posesia cardului, să îşi ia cardurile de la Primării. Asiguraţii din Lugoj, Deta, Sânnicolaul Mare, Jimbolia sau Gătaia, care nu au medic de familie şi nu au intrat în posesia cardului să nu se mai deplaseze la Timişoara pentru a-l ridica, ci să îl solicite spitalului din localităţile amintite. Iar asiguraţii din Timişoara care figurează pe lista celor şapte medici de familie care nu au ridicat cardurile de sănătate de la CJAS Timiş, precum şi asiguraţii care nu au medic de familie să solicite cardul la sediul CJAS Timiş, în baza unei cereri şi a copiei după actul de identitate.

CJAS Timiş anunţă că, în perioada imediat următoare, în Timiş vor ajunge, distribuite de Poşta Română, 27.000 de carduri naţionale de asigurat recent tipărite.

În situaţiile în care, din diferite motive, cardul de sănătate a fost pierdut, distrus, furat sau completat cu date eronate, se poate solicita eliberarea unui nou card în baza unei cereri si a unei declaraţii pe proprie răspundere, afişate pe site-ul instituţiei. De asemenea, orice persoana asigurată, poate verifica pe site-ul CJAS Timiş dacă i s-a tipărit cardul de sănătate”, spune purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş, Mariana Mocioalcă.

Print Friendly, PDF & Email