Importanța culturii pe plan local, în conexiune cu Europa, subliniată în deschiderea Capitalei Europene a Culturii 2023

 

Conferința de presa din deschiderea programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Foto: Sebastian Tătaru

La conferința de presă internațională de astăzi, de la Timișoara, care a marcat deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii 2023, s-a discutat despre importanța culturii pe plan local în conexiune cu Europa. Au fost abordat teme actuale care includ agenda europeană prin programul cultural și, în același timp, conexiunea cu specificul și caracteristicile Timișoarei cu Europa.

 

Gazda evenimentului, primarul Dominic Fritz, a vorbit despre vocația orașului gazdă și despre tripla  responsabilitate a Timișoarei – față de programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, față de valorile UE și față de cetățeni. Angajamentul Timișoarei pentru a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată constă în crearea unui program cu adevărat european: „Credem că Timișoara, cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj, este un exemplu pentru Europa. Prin cultură și prin artă anul acesta putem spune mai departe nu doar  povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est.”

Edilul mai spune că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii nu doar din mândria moștenirii multiculturale a orașului, ci și pentru că „avem convingerea că valorile care ne-au format sunt relevante pentru Europa de azi. În această Europă, care încă își găsește drumul în acest secol complex, Timișoara vrea să transmită curaj cu povestea ei: diversitatea e o sursă de putere; cultura creează prosperitate. Căci prosperitate fără inovare nu există, inovare fără diversitate nu există, diversitate fără respect nu există, respect fără cultură nu există. Ăsta este crezul nostru la Timișoara de sute de ani, asta este baza bunăstării noastre și a Europei. Hotărâți vom întări acest crez în acest an 2023, și fragilitatea vremurilor noastre nu ne este spaimă, ci spor”.

Dominic Fritz a mulțumit timișorenilor pentru implicarea și „dăruirea încăpățânată” din ultimii zece ani pentru acest proiect și tuturor celor care au crezut în potențialul acestui oraș, care au muncit și care muncesc pentru el. Iar cetățenilor din restul țării le-a transmis: „Suntem și capitala voastră! Veniți la Timișoara să redescoperiți România, să reaprindem împreună spiritul inovator al acestei țări, să vă încărcați cu speranță și lumină.”

La rândul său, comisarul european Adina Vălean a vorbit despre însemnătatea premiului „Melina Mercouri”, înmânat azi, oficial, Primăriei Timișoara: „Titlul de Capitală Culturală Europeană nu e numai simbolic, nu e numai promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și important pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a subliniat importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și  importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național: „Prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate. Acestea sunt instrumentele care să ducă la binele societății. De la timișoreni la timișoreni, și pentru Europa. La finalul anului vom avea un șir întreg de evenimente de succes.”

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a vorbit despre potențialul titlului de Capitală Europeană a Culturii pune Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa: „Vor fi momente și evenimente de marcă, care ridică Timișoara la nivel european ca oraș,  iar nișa artelor plastice face Timișoara capitala artelor plastice a României. Va putea fi explorată în anul ce va veni, cu cele trei expoziții mari: Paul Neagu, Brauner și Brâncuși”.

Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a vorbit despre sustenabilitatea moștenirii pe termen lung a programului: „Procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial, iar independența echipei curatoriale dă dovadă că premiul «Melina Mercouri» confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia într-un context european provocator

Print Friendly, PDF & Email