248 de fotografii care surprind România contemporană, realizate de fotografi consacrați la nivel mondial, vor fi expuse pentru prima dată la Timișoara, începând cu 29 martie. Expoziția Romanias este realizată în colaborare cu cea mai mare agenție de fotojurnalism din lume, Magnum Photos.
Expoziția este adusă în Timișoara de către Fundația Eidos în parteneriat cu Art Encounters şi poate fi vizitată în perioada 29 martie – 9 iunie, în Isho Offices, pe b-dul Take Ionescu 50-52, Timișoara. Romanias se va deschide vineri, pe 29 martie, ora 19, cu un vernisaj la care va participa Cristian Movilă, fondatorul Fundației Eidos, unul dintre artiștii proiectului.
Fundația Eidos și Magnum Photos, sub coordonarea lui Florian Ebner – curator șef al secției de fotografie la Centrul Pompidou din Paris, au reușit să alăture proiectului și câteva dintre cele mai importante voci ale României artistice contemporane, pentru a da naștere acestei colecții-eveniment – un portret multifațetat al unei națiuni peste care au trecut ani și istorie plină de controverse și contraste, anunță organizatorii expoziției.
Magnum Photos a implicat în proiect fotografi de renume publicați în Time Magazine, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad și National Geographic: Bieke Depoorter, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Alec Soth, Newsha Tavakolian și pe Cristian Movilă, care este și fondatorul Unfinished Festival.
Expoziția este însoțită și de un album de colecție, la care au contribuit Alec Bălășescu, Andrei Codrescu, Gabriel Diaconu, Gideon Jacobs și Elena Vijulie și care adună, în eseuri literare și fotografice, toate fațetele acestor ani, dar și întrebările unei societăți globalizate, mereu în mișcare și în perpetuă căutare a propriei identități. Cine suntem noi, de fapt? Și, mai ales, de ce suntem așa? Ce ne-ar putea schimba?
„2024 este un an complex. E anul în care vom alege cum vrem să arate România, Uniunea Europeană și nu numai în următorii patru-cinci ani. Ceea ce face din 2024 un an de introspecție. Cred că expoziția Romanias poate să pornească un dialog important cu noi înșine despre cine suntem, ce ne reprezintă, de ce suntem așa și cum ne-ar plăcea să fim”, spune Cristian Movilă.
Ultimele comentarii