Agendă Culturală a Timişoarei, motiv de scandal între USR şi PNL

Imagine surprinsă la o ediţie trecută a Festivalului Inimilor

Agendă Culturală a Timişoarei, supusă ieri votului în Consiliul Local Timişoara şi picată la vot de consilierii PSD, PNL şi Pro România – ceea ce ameninţă cu blocarea unor festivaluri importante şi cu tradiţie la Timişoara –, este prilej de nou scandal politic între USR Timiş şi PNL Timiş. În timp ce primarul Dominic Fritz acuză consilierii locali liberali că au refuzat „fără niciun argument valid” să voteze Agenda culturală, PNL Timiş susţine că documentul nu a fost votat din motive ce ţin de mediocritate și lipsă de transparenţă.

 

„Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană”, transmitea ieri, după şedinţa de plen, primarul Dominic Fritz. Acesta a reamintit că, în fiecare an, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara, dar anul acesta liberalii din Consiliul Local au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală.

Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei, unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix, evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion”, a declarat Dominic Fritz.

Acesta mai spune că, după ce anul trecut, când din motive de pandemie nu s-a putut organiza Festivalul Inimilor, a fost atacat cu o campanie de dezinformare că ar avea ceva împotriva muzicii de folclor, „acum au votat ei înșiși împotriva agendei care cuprinde și acest festival. M-am obișnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranța ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriașă oportunitate de promovare a Timișoarei în decenii – Capitala Europeană a Culturii”.

Edilul Timişoarei a anunţat că va supune din nou votului Consiliului Local Agenda culturală a oraşului, în următoarea ședință: „Sunt sigur că va exista o majoritate pentru cultură”.

Imediat după şedinţa de plen viceprimarul liberal Cosmin Tabără a declarat că Agenda culturală nu a fost discutată în comisiile de specialitate, nefiind prezentată nimănui. „Noi, PNL, am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete, dar nu s-a dorit. Drept urmare, consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când Agenda culturală nu va fi analizată. Vom face această analiză în scurt timp și, atunci când proiectul va reveni pe ordinea de zi a CL Timișoara, vom putea vota în cunoștință de cauză, nu cu ochii închiși”.

La nicio zi distanţă a venit şi replica PNL Timiş. „Ziua istorică în care a fost anunțată organizarea expoziției Brâncuși – cel mai important eveniment cultural din anul Capitalei Europene a Culturii – a fost murdărită de administrația Fritz: în primul rând prin propunerea unei Agende Culturale mediocre și netransparente, iar în al doilea rând, prin crizele de isterie pe Facebook care scad încrederea publicului în titlul pe care îl vom purta anul viitor”, transmit liberalii timişeni într-un comunicat de presă.

Aceştia susţin că Consiliul Județean Timiș, condus de liberalul Alin Nica, „compensează incompetența și lipsa de viziune a primarului Dominic Fritz privind Capitala Europeană a Culturii, echipa USR de la Primăria Timișoara elimină din peisajul culturii timișorene Festivalul JazzTM, Festivalul TimFloralis și Ruga Timișoarei. Evenimente care au adus faimă Timișoarei în țară și peste hotare nu mai sunt incluse în agenda culturală a administrației USR din Timișoara pentru anul 2022. Administrația USR și-a făcut o agendă culturală părtinitoare, ignorând unul din sloganurile cu care a ajuns să conducă frâiele acestui municipiu: transparența. Nici din punct de vedere al conținutului cultural nu stau mai bine. Ce fel de agendă culturală ar putea avea Timișoara fără Festivalul de Operă și Operetă în aer liber, ajuns la a 17-a ediție sau Bega Bulevard, eveniment aflat la a 15-a ediție?”

PNL transmite că nu blochează cultura înainte ca Timișoara să fructifice titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023: „Liberalii își doresc ca un titlu unic pentru istoria acestui oraș să fie valorificat cât mai bine cu putință, să aducă plus valoare orașului și timișorenilor, județului și României. Și pentru ca aceste dorințe să devină realitate, liberalii din Timișoara doresc transparență și analiză a proiectelor”.

PNL Timiş treaminteşte că titlul Timișoarei a fost câștigat prin munca unei echipe, în timpul administrației liberale şi că PNL are tot interesul ca anul 2023 să fie unul de succes, așa cum se declară interesat de păstrarea valorilor și tradițiilor Banatului: „Anul trecut tradițiile, folclorul și Ruga au fost înlocuite cu o acțiune LGBT în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană, iar lucrul acesta timișorenii nici nu-l uită, nici nu-l iartă. Astfel de greșeli pot fi făcute doar de către oameni cu un nivel de cultură similar unei mături, oameni care vor beneficiile unui titlu, dar nu înțeleg cum a fost câștigat.”

PNL Timiş mai transmite că reprezentanţii săi în Consiliul Local se vor întâlni, în scurt timp, cu conducerea Casei de Cultură a Municipiului, discuțiile urmând să fie axate pe analiza evenimentelor culturale propuse spre finanțare.

 

Print Friendly, PDF & Email