Evenimente organizate la Timişoara pentru comemorarea Revoluţiei din decembrie 1989

Foto: Constantin Duma

În colaborare cu asociațiile de revoluționari și cu alți parteneri locali, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara organizează în zilele care amintesc de Revoluția din Decembrie 1989, o serie de evenimente.

 

Marţi, 14 decembrie

De la ora 17 are loc deschiderea expoziției Gold flat, la Memorialul Revoluției. Organizator este Asociația „Memorialul Revoluției”, în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului din România.

 

15-20 decembrie

Proiecție scurtmetraj despre Revoluție, realizat de Ștefan Ancuța, Patricia Bunoiu, Ștefan Didraga, Răzvan Ghimiș, Tudor Frățilă, Florin Lupou, Marcus Pirtea, Iulian Rotaru, Ioana Satmari, Vlad Simion, Andrei Soare şi Andreea Șuiugan, şi documentarului de animație LI8E9, realizat de Ioana Satmari și Fabian Leiba.

Proiecţiile vor avea loc la Liceul Teoretic “J.L. Calderon” – 15 decembrie, ora 12, Colegiul Național “C.D. Loga” – 16 decembrie, ora 12, Liceul Teologic Catolic “Gerhardinum” – 19 decembrie, ora 13, şi Liceul Waldorf – 20 decembrie, ora 12. În 16 decembrie, de la ora 18, proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria, avându-i ca invitaţi pe Nicoleta Giurcanu, Ioan Savu, preoţii Constantin Jinga şi Ioan Mura și pe realizatorii filmelor, într-un eveniment moderat de scriitorul şi universitarul Marcel Tolcea.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişioara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş și Forumul Revoluției din Decembrie 1989.

 

16 decembrie

De la ora 11, la Sala Capitol, Filarmonica „Banatul” va avea loc Şedința festivă a Consiliului Local Timișoara.

De la ora 14, foaierul cu oglinzi al Operei Române va găzdui Vernisajul expoziției de artă plastică 33 de ani de la Revoluția Română, comemorată de elevi timișeni, urmată de premierea elevilor participanți la concursul de istorie dedicat Revoluției şi de prezentarea documentarului Timișoara-Remember 1989. Organizator este Asociația A.L.T.A.R.-1989.

De la ora 17, în Piața Victoriei va avea loc concertul Folk pentru Revoluţie, susţinut de Lia Burg, Stefan Trubadur, Dana Varadi Band, Pragu’ de Sus.

De la ora 17, Sala Lira a Casei de Cultură găzduieşte prezentarea filmului Huligani post-mortem, 1999, eveniment organizat de TVR Timișoara şi Druckeria.

De la ora 18, în Piața Maria va fi organizat un eveniment Remember 89 – Momente, locuri, fapte, în organizaarea Asociației A.L.T.A.R.-1989.

De la ora 20 în Piața Victoriei vor avea loc un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”, tot în organizarea Asociației A.L.T.A.R.-1989.

De la ora 23.45, la Biserica Martirilor va fi oficiată Sfânta Liturghie cu priveghere.

Pe parcusul întregii zile, între orele 9-19, la Memorialul Revoluției este organizată Ziua porților deschise.

 

17 Decembrie – zi de doliu

Slujbe de pomenire a eroilor martiri vor avea loc la Catedrala Mitropolitană, de la ora 10, la Biserica Martirilor – ora 12, la Cimitirul Eroilor, unde vor fi organizate şi o depunere de coroane şi un parastas – ora 14. La Monumentul Crucificării va avea loc, de la ora 10.30, o depunere de coroane. De la ora 19, la Catedrala Mitropolitană va fi organizat un mnoment de reculegere pe treptele Catedralei cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martir.

Organizatorul evenimentelor este Asociația 17 Decembrie, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluția 1989.

 

18 decembrie

De la ora 18 la Catedrala  Mitropolitană va avea loc o depunere de candele pe treptele Catedralei în memoria eroilor-martir ai Revoluției Române din Decembrie 1989, în organizarea Forumului Revoluției din Decembrie 1989.

 

19 decembrie

De la ora 10 va fi organizat pelerinajul la monumentele Memorialului Revoluției din Timișoara, în organizarea Asociației „Memorialul Revoluției”

De la ora  18, în Piața Victoriei va avea loc concertul Rock for Revolution, susţinut de Axis, Dincolo de ziduri şi Krypton.

 

19-20 decembrie                  

Pelerinaj pe urmele eroilor martiri, la București și Popești-Leordeni, în organizarea Asociației „Memorialul Revoluției”.

 

20 decembrie            

De la ora 12, în Piața Victoriei vor suna sirenele pentru a marca dobândirea, de către Timișoara, a statutului de oraș liber de comunism.

De la ora 17,UVT va găzdui, în Aula Magna, simpozionul „Noi vrem să fim!”, avându-I ca invitaţi pe Constantin Duma, Cătălin Regea, evenimentul fiind moderat de Marcel Tolcea. Partener în organizare este Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989

Între orele 18-22, în Piața Victoriei va avea loc un spectacol de videomapping, dedicat Revoluției din Decembrie, Mapping ’89, în regia semnată de Carmen Lidia Vidu. Vor transmite mesaje video Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu şi Amalia Enache. Participă Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de Maria Gyuris. „Prin materialele de arhivă videoproiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, Mapping ‘89 încearcă să refacă vizual și sonor atmosfera Revoluției din Timișoara. Am căutat în arhivele oficiale și cele personale filmările care au ca «personaj central» Balconul Operei Române din Timișoara, astfel încât publicul să poată retrăi sonor și vizual acele momente din 1989, la modul cel mai autentic. Am apelat la arta video stradală astfel încât să ajungem și la un public tânăr”, declară Carmen Lidia Vidu. Colaboratori în organizarea acestui eveniment sunt Constantin Duma, Memorialul Revoluției, Gabriela Schinderman, reMind Mapping 89, Ioana Satmari, Andrei Soare, Julien Javions, Ovidiu Rusu și Daniela Rațiu.

Până în 25 decembrie, la Spitalul Militar mai poate fi văzută expoziția de pictură Lumina îngerilor, un eveniment coordonat de Mihai Teodor Olteanu şi organizat de Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989.

Asociații și fundații partenere cu Centrul de Cultură Timişoara în organizarea evenimentelor care marchează comemorarea a 33 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 sunt Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, Asociația A.L.T.A.R. – 1989, Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate în Revoluția din Decembrie 1989”, Asociația „Memorialul Revoluției 16- 22 Decembrie 1989”, Frontul Democratic Român, Asociația Revoluționară „ Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare”, Asociația „Victoria”, a Luptătorilor în Revoluția din Timișoara, Forumul Revoluției din Decembrie 1989, Asociația „Revoluția 1989 Timișoara”, Asociația pentru Recunoașterea Meritului Revoluționarilor, Asociația „16 Decembrie 1989”, Asociația Luptătorilor din Revoluția Anticomunistă şi Asociația 16-22 decembrie 1989

 

Print Friendly, PDF & Email