Radioterapia stimulează tratamentul cu antiretrovirale şi poate să elimine HIV din organism

RadioterapieO formă de radioterapie, asemănătoare aceleia care este utilizată pentru tratarea cancerului, are capacitatea de a elimina HIV din organism, stimulând eficienţa tratamentului clasic cu antiretrovirale.

 

Speranţe în lupta cu HIV

De mai mulţi ani, medicii tratează pacienţi infectaţi cu HIV folosind medicamente antiretrovirale, însă efectele secundare ale acestora pot fi uneori mai puţin benefice, informea­ză dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Câţiva cercetători din New York au dorit să afle dacă folosirea unor do­ze puternice de radiaţii – “bombă ra­dioactivă inteligentă” – ar putea avea o eficienţă mai mare, iar rezultatele ob­ţinute sunt încurajatoare. Ei au desco­perit că pacienţii care au primit o com­binaţie de medicamente antiretrovirale şi radioterapie au beneficiat de o efi­cienţă mai mare a tratamentului, iar HIV, virusul care declanşează SIDA, nu a mai putut fi detectat în organism.

Ekaterina Dadachova, doctor în medicină la Albert Einstein College of Medicine din New York, a inventat această tehnică inovatoare, care folo­seşte radioimunoterapia pentru a dis­truge celulele albe infectate cu HIV. Totodată, anticorpii radioactivi au fost capabili să distrugă un număr semni­ficativ mai mare de celule infectate cu HIV din creier, provocând în acelaşi timp mai puţine distrugeri la nivelul delicatelor sisteme cerebrale.

Tratamentul antiretroviral pene­trează doar parţial bariera cerebrală sangvină şi, din acest motiv, chiar dacă un pacient este vindecat de HIV din punct de vedere sistemic, virusul este în continuare capabil să se ascun­dă în creier, cauzând afecţiuni cogni­tive şi declinul mintal. Studiul nostru a arătat că radioimunoterapia este ca­pabilă să distrugă celulele infectate cu HIV atât la nivel sistemic, cât şi în interiorul sistemului nervos central”, spune coordonatoarea studiului.

După 30 de ani de luptă acerbă împotriva acestui virus mortal şi incu­ra­bil, oamenii de ştiinţă sunt de părere că au descoperit în sfârşit o metodă eficientă pentru a distruge cu adevărat HIV. Cercetătorii americani au testat o versiune modificată a terapiei utilizate în prezent contra leucemiei pe eşan­ti­oane de sânge prelevate de la 15 pa­cienţi depistaţi cu HIV şi au descoperit că noua metodă poate să cureţe celu­lele infectate. Aceste celule, denumite „latente”, reprezintă principalul motiv pentru care HIV nu poate fi eradicat – virusul se ascunde în profunzimile celulelor, rămânând inactiv până când tratamentul se opreşte, iar apoi reintră în acţiune.

Cercetătorii au testat noua tehni­că pe 15 pacienţi care primeau trata­ment anti-HIV. Noul procedeu a distrus celulele infectate care circulau în sân­gele pacienţilor şi a reuşit să pă­trundă şi în creier – o performanţă pe care puţine medicamente o reuşesc. „Eli­minarea celulelor infectate cu HIV fo­losind radioimunoterapia a fost pro­fun­dă şi specifică, a spus coordonatoarea studiului. Radionuclizii pe care i-am folosit au eliberat radiaţii doar asupra celulelor infectate, fără să distrugă celulele din jur”, explică aceştia.

Oficial, 35 de milioane de oameni infectaţi

Virusul imunodeficienţei umane, care provoacă SIDA, a infectat 35 milioane de persoane pe plan mondial şi a ucis alte 36 de milioane de oameni, potrivit statisticilor O.N.U.

Deocamdată, nu există leac pen­tru această boală, iar vaccinurile experi­mentale au o eficienţă limitată. Tra­tamentul medicamentos denumit terapie antiretrovirală poate menţine virusul suprimat la un nivel atât de redus, încât pacienţii rămân sănătoşi şi prezintă un risc mult mai mic de a-i infecta pe cei din jur. Totuşi, virusul pare să rămână în anumite zone din organism şi, dacă tratamentul este oprit, acele celule încep să sintetizeze virusul din nou. Rezervoarele de celule latente infectate rămân în organism, împiedicând o vindecare permanentă. Pacienţii care par să se fi vindecat complet reprezintă cazuri extrem de rare.

Întrucât studiul a fost realizat doar pe eşantioane sangvine şi pe mo­dele de laborator, cercetătorii ameri­cani sunt de părere că următoarea eta­pă va consta în verificarea noii tehnici în teste clinice pe pacienţi umani.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă şi National Institutes of Health au anunţat că vor finanţa cu 100 milioane de dolari un nou program conceput pentru găsirea unui trata­ment anti-HIV.

Print Friendly, PDF & Email