Dezbateri pe tema nevoii de feminism, la Timișoara

„Nevoia de feminism” este numele unei serii de evenimente având ca temă centrală problemele mai puțin mediatizate cu care se confruntă femeile din România, pe care Demos le organizează în următoarea perioadă la Timișoara.

 

Evenimentele sub numele „Nevoia de feminism” cuprind proiecții de filme și dezbateri și au ca principal scop conștientizarea complexității acestor probleme, a modurilor interconectate în care nivelul de trai, de educație, genul, rasa, vârsta sau orientarea sexuală condiționează experiența vieții de zi cu zi a femeilor din societatea românească, transmit organizatorii.

Aceștia își propun să analizeze, alături de participanți, teme feministe pe care le consideră insuficient abordate sau absente de pe agenda publică actuală, printre care violența domestică, hărțuirea la locul de muncă, accesul inegal la educație, diferențele de salarizare între femei și bărbați, recunoașterea muncii domestice și de îngrijire neremunerate.

„Deși rasismul, sexismul, homofobia sau alte forme de discriminare sunt tot mai frecvent condamnate, cel puțin la suprafață, discriminarea încă rămâne o problemă actuală. Există în continuare numeroase moduri, mai mult sau mai puțin vizibile, prin care experiența de viață a oamenilor este condiționată de gen, culoarea pielii, dizabilități sau orientare sexuală. Iar atunci când aceste diferențe se traduc în bariere sistemice, relații de dominare sau factori cu impact negativ asupra vieții persoanelor afectate, vorbim cel puțin despre nedreptăți, sau, mai grav, despre abuzuri”, transmit reprezentanții Demos Timișoara.

Aceștia mai susțin că feminismul mainstream se concentrează foarte mult pe barierele culturale și profesionale care stau în calea înaintării femeilor în poziții de conducere și pe alte probleme ce afectează mai degrabă femeile din clasa de mijloc urbană. „Aceste teme sunt într-adevăr importante și trebuie abordate politic, însă dincolo de ele există mult mai multe mecanisme invizibile de discriminare, propuse în discuție de către organizatori, ce au impact major asupra vieții femeilor, în general, și care le afectează cel mai puternic pe cele cu venituri mici, cele din mediul rural sau pe femeile rome”, afirmă organizatorii seriei de evenimente „Nevoia de feminism”.

Timișorenii interesați sunt invitați la mai multe seri de dezbatere despre „un alt fel de feminism, un feminism al celor 99%”. Acestea vor avea loc în 24 noiembrie, ora 18, la Ambasada, unde se va discuta despre Nevoia de feminism, și în 15 decembrie, ora 18, Sala Studio a Casei Artelor, despre Nevoia de feminism: La locul de muncă. În ianuarie și februarie vor fi organizate dezbateri pe temele Nevoia de feminism: În spațiul public și Nevoia de feminism: În viața privată.

Print Friendly, PDF & Email