Zona de nord a Timişoarei, reglementată urbanistic

Primăria Municipiului Timișoara anunţă că va elabora Strategia de dezvoltare teritorială urbană – Timișoara Nord. Strategia vizează crearea de legături între această zonă și restul orașului.

 

Prin noua strategie, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara, sete urmărită crearea de legături între această zonă și restul orașului prin deschiderea unor noi căi de acces a vehiculelor, prin extinderea rețelei de transport în comun, prin crearea unei legături cu circulația feroviară (triaj Ronaț), dar și prin introducerea unor funcțiuni noi care să deservească atât cetățenii zonei, cât și întreaga zonă periurbană.

În această zonă, mai spun oficialii Municipalităţii, există posibilitatea amenajării celei mai mari zone de agrement verzi (pe amplasamentul actualei pășuni, între aeroportul Cioca și centura verde adiacentă străzii George Ardelean), cu activități și evenimente sportive, de recreere și de divertisment și cu interconectarea culoarelor verzi-albastre (adiacente canalelor de desecare) cu întreagă zonă.

În acest sens, Primăria, prin Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială, va înainta un proiect de hotărâre Consiliului Local, care să aprobe acest demers și să suspende temporar avizarea documentațiilor de urbanism pentru zona vizată, pe o perioada de maximum şase luni, necesară elaborării și aprobării acestei strategii. Terenul studiat are 1.131 de hectare, din care multe parcele sunt în proprietate privată.

Această propunere a fost deja discutată în Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului, unde a primit undă verde. Pe tot parcursul elaborării strategiei ne vom consulta cu toate părțile implicate, investitori, instituții, furnizori de servicii, dar și cu cetățeni, avem în plan organizarea de focus grupuri și dezbateri. Vocea oamenilor este foarte importantă, pentru ca la final să avem un plan de dezvoltare al zonei, la care am contribuit toți și în care credem toți. Este o mare șansă pe care nu avem voie să o irosim, aceea de a pune bazele unei dezvoltări corecte și unitare a acestei zone”, declară primarul Dominic Fritz.

Zona vizată, reaminteşte edilul, este una dintre cele mai nedezvoltate zone adiacente Timișoarei, „care are astfel șansa la o dezvoltare viitoare controlată și nu haotică, așa cum s-a întâmplat în alte zone”. Dominic  Fritz mai spune că, în ultima perioadă, a constatat o creștere a solicitărilor pentru emiterea avizelor de oportunitate pentru documentații de urbanism de tip Plan Urbanistic Zonal dezvoltate pe parcele singulare, pe suprafețe mici și nu pe zone, creând astfel strategii exclusiv dezvoltate pe aceste parcele și nu o strategie care să se dezvolte pe o suprafață relevantă la nivel de cartier.

 

Print Friendly, PDF & Email