Ziua Națională, sărbătorită printr-un concert ce explorează universalitatea luminii

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Asociația Tribul artistic invită publicul la concertul Ecourile luminii, ce explorează universalitatea luminii şi legăturile istorice între spațiul norvegian și cel românesc.

 

Concertul, susținut pe 1 decembrie, de la ora 19, la Sala Capitol, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Spătaru, marchează finalul proiectului Eufonic Motions. Prin intermediul acestui proiect, derulat pe parcursul a mai multor luni, au fost explorate dimensiunile universale ale luminii și legăturile istorice între spațiul norvegian și cel românesc, prin schimburi de experiență, masterclass-uri și concerte, susținute de muzicieni din cele două țări.

La finalul acestui proiect, pe scena Sălii Capitol vor urca două coruri: Voces Timisienses, din România și Edvard Grieg Korene, din Bergen, precum și Tymes Orchestra, oferind un moment inedit, ce marchează legăturile muzicale internaționale și strânsa colaborare transfrontalieră. Publicul va avea ocazia să asculte două lucrări în primă audiție absolută, scrise în schimburile de experiență realizate în cadrul proiectului, de către compozitoarea Sabina Ulubeanu (Frozen Echoes) și de compozitorul Ketil Hvoslef (Psalm 143).

Norvegia reprezintă locul ideal pentru a putea explora trei surse majore de inspirație ale creației mele, și anume lumina, natura și caracterul transnațional al culturii ce poate fi redat muzical prin cel mai direct instrument pe care îl cunoaștem: vocea umană. (…) Căutarea luminii reprezintă o constantă în viața mea de creator, încă din anii studenției fiind preocupată de cum pot surprinde irizațiile celeste – în lucrarea «Vers le Ciel» pentru violoncel solo, sau fațetele luminii de apus preschimbate în sunet din lucrarea pentru trio «Soleil sur le Cloches». (…) Mai importantă este puntea cu orașul Timișoara, pe care am avut șansa să îl explorez în toate anotimpurile, absorbind lumina sa specifică emanată atât de situarea geografică, cât și de oamenii săi extraordinari. Aceluiași gen de proces intenționez să mă dedic în cazul în care voi merge la Bergen, unde există o comunitate locală impresionantă de muzicieni. Oportunitățile de schimburi de idei, posibilitatea de a documenta lumina specifică a orașului în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 ar veni pe un fond timișorean deja consolidat, integrat, și pe o preocupare antropologică cu rezultate deja consacrate”, spune Sabina Ulubeanu despre procesul de creație și perioada de rezidență în Bergen.

Biletele pot fi achiziționate de pe Entertix, elevii, studenții și pensionarii beneficiind de reducere.

Proiectul Eufonic Motions este organizat de Asociația tribul artistic, finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și cele Norvegiene.

 

Print Friendly, PDF & Email