Ziua Mondială a Teatrului, celebrată de Naționalul timișorean cu investiții în oameni și cultură

Ada Lupu Hausvater. Foto: Adrian Pîclișan

Teatrul Național din Timișoara anunță că sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu investiții în oameni, în cultură, în societate și că Ministerul Culturii finanțează proiectele Naționalului timișorean în infrastructura culturală.

 

„În acest fel, este lansat un semnal important angrenajului cultural și social local, regional, transfrontalier, național și, în perspectivă, european”, transmit oficialii Naționalului timișorean.

Sala 2 a Teatrului Național, mai spun aceștia, a făcut deja, în doar paisprezece ani, istorie: „Transformată în timp record dintr-o ruină într-un spațiu de joc modern, funcțional, Sala 2 este un punct important pe harta culturală a Timișoarei. Cu sprijinul Ministerului Culturii, finanțatorul acestei investiții, Sala 2 are șansa de a se transforma într-unul dintre cele mai competitive spații teatrale din această regiune, devenind epicentrul artistic pentru întregul Banat istoric. În urma modernizării, Sala 2, care deja face parte din identitatea emoțională a orașului de azi, va duce orașul mai departe.”

Un al doilea pilon important din structura Teatrului Național este reprezentat de Atelierele Fabrica de decoruri. Concepute ca o linie de producție și asamblare cu o capacitate de producție de trei decoruri concomitent, acestea au reprezentat o inițiativă a Teatrului Național, dezvoltată ca proiect-pilot, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. „Dotarea Atelierelor Fabrica de decoruri cu echipamente profesionale reprezintă un mare pas înainte și dă startul unei industrii meșteșugărești noi – industria meșteșugarului de teatru. Acesta este momentul mult așteptat de Teatrul Național. Dăm drumul la motoare: după echipare, Atelierele Fabrica de decoruri va avea capacitatea de a produce, și în afara necesarului propriu, decoruri de teatru atât pentru piața locală și națională, cât și pentru teatre din țările învecinate”, declară reprezentanții TNT.

Aceștia mai spun că este o enormă bucurie pentru Teatrul Național să dezvolte infrastructura teatrală și meseriile de teatru în Timișoara, să participe la construirea unei capitale culturale pentru viitor și să lărgească sfera de influență culturală a Timișoarei în euro-regiune: „Întâlnirile spirituale și afective pe care le determină teatrul, încrederea sa în capacitatea individuală și colectivă de a construi prezentul pentru viitor, forța cu care teatrul concentrează credința în umanitate în mijlocul celor mai mari încercări, toate acestea plasează Teatrul Național din Timișoara pe o poziție importantă în algoritmul de dezvoltare civică și socială a Timișoarei. Cu gândul la toți cei care, de mii de ani, fac ca Teatrul să continue, la toți cei care deschid lumi și creează viitorul, Teatrul Național duce ștafeta mai departe!”

 

Print Friendly, PDF & Email