Ziua Europei, sărbătorită şi la Timişoara

Ziua Europei va fi, din nou, celebrată la Timişoara prin parade, demonstraţii sportive şi spectacole.

 

Deschiderea oficială a manifestărilor dedicate Zilei Europei va avea loc în 9 mai, la ora 12, în Piaţa Libertăţii, cu un Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei.

La ora 13 este programată, tot în Piaţa Libertăţii, vizitarea pavilioanelor de prezentare ale membrilor Asociației Corp Consular Timișoara și ale unor instituții publice și organizații neguvernamentale, activități ale Școlii de caricatură Popas Academy şi un spectacol susţinut de către tineri artişti, program coordonat de către Inspectoratul Şcolar Timiş. Între orele  13 şi 15, în aceeaşi piaţă sunt programate demonstraţii sportive.

De la ora 17 va începe o paradă a formaţiilor artistice, sub numele Europa suntem noi , pe traseul Piaţa Libertății – Piaţa Victoriei şi retur. Participă Fanfara Big Band, Ansamblul Timișul, Ansamblul Doina Timișului şi ansamblurile etniilor (maghiari, germani, sârbi, bulgari).

De la o ra 17.45 este programat un spectacol folcloric prezentat de către Ansamblul Timișul, ansamblul Doina Timișului şi formaţiile etniilor din Banat, iar de la ora 19.30, recitaluri susţinute de Alexandra Mitroi, Voltaj și Kadebostany.

În aceeaşi zi, în Piaţa Sfântul Gheorghe, de la ora 13, are loc un spectacol susținut de actori ai Teatrului Merlin.

Potrivit site-ului Uniunii Europene, prin marcarea Zilei Europei este sărbătorită pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. De asemenea, în fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Print Friendly, PDF & Email