Ziua Europei va fi celebrată, anul acesta, altfel

Foto: Parlamentul European

Prefectura Timiș va marca, și anul acesta, în colaborare cu Centrul Europe Direct Timișoara, Ziua Europei. Dar, din cauza pandemiei de coronavirus, programul nu va fi cu public, putând fi vizionat on-line, sâmbătă, începând cu ora 11.

 

Programul, anunță Prefectura Timiș, va cuprinde intonarea imnului Uniunii Europene şi a imnului naţional al României, prezentarea semnificației Zilei de 9 mai – Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, alocuţiuni ale oficialităţilor, prezentarea contribuției structurilor din cadrul sistemului național de apărare și ordine public, salutul de Ziua Europei din partea Corpului Consular Timișoara și al Centrelor Culturale străine, activități educative și cultural-artistice ale elevilor din județ, o retrospectivă a Zilei de 9 mai – Ziua Europei, realizată de Primăria Timișoara, un mesaj al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și unul din partea Centrului Europe Direct Timișoara.

Evenimentul, transmis de TVR Timișoara, va putea fi urmărit live pe paginile de  Facebook  ale TVR Timișoara, Instituției  Prefectului Județul Timiș, Consiliului Județean Timiș,  Primăriei Municipiului Timișoara și Centrului  Europe Direct Timișoara.

Potrivit site-ului Uniunii Europene, prin marcarea Zilei Europei este sărbătorită pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email