Ziua Dramaturgiei Maghiare, sărbătorită, la Timişoara, cu un spectacol, în premieră

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara se pregătește pentru prima premieră a stagiunii. Sărbătorind, astfel, Ziua Dramaturgiei Maghiare.

 

Spectacolul Wiener Walzer, pe un text al dramaturgului maghiar Görgey Gábor, montat de Szász Enikő, și va fi prezentat pe scena Sălii Studio mâine, 21 septembrie, de la ora 19, de Ziua Dramaturgiei Maghiare.

Piesa, scrisă în anii 1970, nu promite doar o oră de momente amuzante, ci pune și întrebări serioase despre probleme morale foarte actuale în zilele noastre – De ce suntem în stare în numele interesului personal? Până unde putem merge pentru a evita consecințele unei întâmplări nefericite? Cum putem dovedi că suntem nevinovați dacă toate circumstanțele ne sunt împotrivă? Cine poate să-și păstreze principiile în situații critice? –, anunţă reprezentanţii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara. Aceştia adaugă că tragi-comicul spectacolului rezultă din îmbinarea fină a comicului de situație și tragicului destinelor individuale.

Pe lângă cei șase actori ai trupei timișorene – Kiss Attila, Borbély B. Emilia, Tar Mónika, Molnár Bence, Aszalos Géza și Mátyás Zsolt Imre –, pe scenă vor urca şi doi artiști invitați pentru roluri-cheie din spectacol. Balázs Éva a lucrat mulți ani ca actriță a trupei „Tompa Miklos” a Teatrului Național din Târgu Mureș, fiind profesoară la Universtiatea de Arte, iar Bicskei Istvan, actor din Voivodina, a jucat pe mai multe scene din Europa, de la Subotica până la Paris. Momentan este în trupa Teatrului „Csokonai”, din Debrecen, Ungaria.

Universul vizual al spectacolului a fost creat de Giliga Ilka (costume) și Albert Alpár (decor), dramaturgia e semnată de Orbán Enikő, iar mișcarea scenică a fost coreografată de către Baczó Tünde.

Cea de-a doua reprezentație a spectacolului va avea loc sâmbâtă, 23 septembrie, de la ora 18, în cadrul Zilelor Maghiare Timișorene. Spectacol este tradus la cască în limba română. Biletele pot fi achiziționate de la casieria din str. Alba Iulia nr. 2, zilnic, între orele16- 19.

Print Friendly, PDF & Email