Ziua Dramaturgiei Maghiare, marcată la Timişoara printr-un spectacol premieră și o întâlnire cu scriitorul András Forgách

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara va marca Ziua Dramaturgiei Maghiare cu prima premieră a stagiunii 2018-2019. După spectacol, publicul va fi invitat la o discuție cu scriitorul maghiar András Forgách.

 

Spectacolul Mică neînțelegere cosmică, cu o regie semnată de Csábi Anna, va fi jucat mâine, de la ora 19, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara, fiind prima premieră a stagiunii 2018-2019. Acest spectacol va marca Ziua Dramaturgiei Maghiare, celebrată mâine.

Spectacolul se bazează pe volumul de povestiri Eram 12 femei, de András Forgách, încă netradus în România. Prin monologurile a patru femei, ni se descoperă o lume a realismului magic în care dragostea dintre două persoane se poate întâmpla în cele mai neobișnuite circumstanțe.

Patru povestiri, Baie cu spumă, Cățelul cu aspect de pasăre, care își iubește patria, Mică neînțelegere cosmică și A douăsprezecea – au fost alese de tânăra actriță și regizoare Csábi Anna pentru al doilea spectacol regizat de ea la Teatrul Maghiar din Timișoara. Alături de ea, rolurile vor fi interpretate de Lőrincz Rita și Borbély B. Emília, precum și Tankó Erika, fostă membră a trupei, care revine din Budapesta special pentru această comedie. Universul vizual a fost creat de Albert Alpar, iar muzica este compusă de Constantin Coadă, transmit reprezentanţii Teatrului Maghiar.

După spectacol, publicul va fi invitat la o discuție cu scriitorul maghiar András Forgách, moderată de criticul de teatru Judit Simon, din Oradea. Atât spectacolul, cât și discuția vor beneficia de traducere în română.

Născut la Budapesta, în 1952, Forgách este scriitor de proză și teatru, dar și traducător, mai ales de Shakespeare și Beaumarchais în maghiară. Cele mai importante cărți scrise de el sunt: Zehuze, Cheia, Cel care nu este.

A doua reprezentație a spectacolului este programată pentru 22 septembrie, de la ora 19, în debutul primei ediții a Nopții Albe la Teatru – un eveniment prin care Teatrul Maghiar invită timișorenii la un tur ghidat graduit în culisele teatrului și concursuri cu premii.

Biletele pentru premieră și pentru spectacolul de sâmbătă pot fi cumpărate de la Casa de bilete (str. Alba Iulia nr.2), după ora 16, sau prin www.biletmaster.ro.

Print Friendly, PDF & Email