Zilele Culturale ale Germanilor din Banat

Sursă foto: Foto Facebook / Banater Rosmarein

Anul acesta, Zilele Culturale ale Germanilor din Banat, care au loc în perioada 2-4 iunie, sunt organizate sub motto-ul „Împreună în Capitala Europeană a Culturii – Trei secole de cămin, credință și cultură în Banat”.

 

Forumul Democrat al Germanilor din Banat va primi din partea E.S. Martin Roos, episcop emerit al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, insigna de onoare.  Ceremonia va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la ora 11, în Sala Operei Române.

Duminică, 4 iunie, de la ora 10, la Domul Romano-Catolic din Timișoara, va fi celebrată de către E.S. Iosif Csaba Pál, o Sfântă Liturghie Pontificală. Va fi interpretată Missa brevis (K. Wusching) cu participatea dr. Franz Metz, la orgă, a Corului Exultate al Domului și a Fanfarei Banater Schwaben din Augsburg. Liturghia va fi urmată de parada porturilor populare germane care se va desfășura în zona pietonală din Piața Unirii, de o depunere de coroane la monumentul Răstignire din Piața Victoriei și de spectacole de muzică și dans în fața Operei.

Cu același prilej al Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, o delegație oficială a land-ului Baden-Würtemberg se află în vizită la Ordinariatul Episcopal, în perioada 1-4 iunie. Delegația va fi condusă de vice-prim-ministrul landului, Thomas Strobl, din ea mai făcând parte și Gunter Czisch, primarul orașului Ulm, care conduce cu această ocazie o delegație a administrației urbei. Oaspeții sunt însoțiți în toate punctele programului de președintele Asociației Șvabilor Bănățeni emigrați în Germania, Peter-Dietmar Leber, inițiatorul acestei invitații.

Sâmbătă, 3 iunie, la ora 15.30, oaspeții vor vizita Ordinariatul Episcopal, unde vor fi primiți de Johann Dirschl, vicar general, împreună cu Claudiu Sergiu Călin, arhivist diecezan. După aceasta, va urma o vizită la Domul Romano-Catolic din Timișoara, de curând renovat.

Print Friendly, PDF & Email