Ziarişti şi magistraţi, ameninţaţi cu închisoarea, pentru liniştea penalilor de partid

Invocând necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a unei recente directive europene, parlamentarii PSD şi ALDE, prin Comisia Iordache, pregătesc secretizarea completă a dosarelor de urmărire penală. Asta înseamnă că toţi cei care vor face publică o informaţie despre o persoană urmărită penal, ziarişti sau autorităţi publice, riscă închisoarea.

 

Comisia specială pentru Legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, va discuta azi, în Parlament, introducerea în Codul de Procedură Penală a unui articol care să interzică efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară. Încălcarea acestei „obligaţii” va fi considerată infracţiune.

Iată textul propus de parlamentarii Puterii: „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Pretextul invocat de Comisia Iordache pentru modificarea Codului de Procedură Penală, prin acest amendament, este transpunerea în legislaţia românească a Directivei UE 2016/343 din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Ceea ce face Comisia Iordache este, însă, o interpretare forţată, dusă cu bună ştiinţă la absurd. Pentru că Directiva europeană referitoare la prezumţia de nevinovăţie nu interzice comunicarea publică pe tema unui dosar penal, a punerii sub urmărire ori a trimiterii în judecată a unei persoane cercetate penal. Nu, acea directivă spune doar că statele membre trebuie să se asigure că persoanele suspectate și acuzate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției lor, că cei care fac publice astfel de informaţii trebuie să nu se refere la persoane suspectate sau acuzate ca și cum ar fi vinovate: „Statele membre iau măsuri adecvate pentru a garanta că persoanele suspectate și acuzate nu sunt prezentate ca și cum ar fi vinovate, în fața instanței sau în mod public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică.” (art. 4, alin. 3)

Această directivă europeană – pe care PSD şi ALDE încearcă să o folosească drept scut de apărare a penalilor proprii, cercetaţi şi judecaţi pentru fapte de corupţie – prevede însă că nu împiedică autoritățile publice să difuzeze informații privind procedurile penale. În plus, ceea parlamentarii PSD şi ALDE se fac că nu văd în această directivă pe care o invocă este că documentul avertizează că transpunerea ei în legislaţia internă a unui stat nu are voie să aducă atingere dreptului intern care protejează libertatea presei și a altor mijloace de comunicare în masă: “Statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autoritățile publice, atunci când comunică informații mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate. În acest scop, statele membre ar trebui să informeze autoritățile publice cu privire la importanța respectării prezumției de nevinovăție atunci când furnizează sau dezvăluie informații către mass-media. Aceasta nu ar trebui să aducă atingere dreptului intern care protejează libertatea presei și a altor mijloace de comunicare în masă.”

Deci, ce vor parlamentarii PSD şi ALDE? Nu doar obligarea autorităţilor publice şi a presei să respecte fireasca de altfel prezumţie de nevinovăţie, să nu mai eticheze o persoană suspectată sau acuzată drept vinovată, ci efectiv vor blocarea totală a comunicării de astfel de informaţii. Adică. DNA, DIICOT, Parchete să nu mai dea comunicate de presa ori declaraţii nici la declanşarea urmăririi penale a unuia, nici la inculparea, nici la trimiterea lui în judecată. Iar presa să nu mai relateze despre niciun subiect ce vizează o anchetă penală sau un proces, înainte de finalizarea acestuia prin sentinţă definitivă şi irevocabilă. Altfel, oricine o face este pasibil de închisoare. Cee ace e clar este că parlamentarii PSD şi ALDE încearcă să folosească în mod parşiv o directivă europeană drept paravan pentru bifarea unor interese personale, de mafie politico-economică transpartinică, de grup infracţional organizat. Ceea ce se pregătesc să facă este un grav derapaj constituţional şi democratic, un abuz tipic unui stat totalitar.

 

Update: Comisia specială pentru Legile justiţiei a anunţat azi, la prânz, că a amânat discutarea amendamentelor la Codurile Penal şi de Procedură Penală până luni, 18 decembrie, anunţă News.ro.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email