Ziare și cărți istorice din Biblioteca Județeană Timiș, accesibile online

Sursă foo: CJ Timiş

Peste 124.000 de pagini de presă și carte istorice din arhiva Bibliotecii Județene Timiș au fost digitizate gratuit, anunţă Consiliul Judeţean Timiş.

 

Materialele provin din fondul Secției Documentar-Periodice a Bibliotecii Județene Timiș. Este vorba de titluri precum: Temesvarer Wochenblatt (1846-1862), Foaia Diecesană (1886-1950), Bühne und Welt (1899-1902), Gândirea (1922-1944), Familia (1865-1940) sau Scrisul bănățean (1950-1963).  Periodicele și cărțile digitizate pot fi consultate, în format PDF, accesând acest link. 

Economia realizată prin digitizarea gratuită a materialelor menționate este de circa 60.000 de lei, spun oficialii CJ Timiş. Digitizarea s-a făcut în baza parteneriatului dintre Biblioteca Județeană Timiș și Datagroup Int SRL. Din partea CJ Timiș, acest demers este supervizat de către inițiatorii Regulamentului de digitizare al BJ Timiş, vicepreședintele Alexandru Proteasa și consilierul județean Raul Olajos.

Este o realizare a Consiliului Județean Timiș, care va spori accesul cititorilor la fondul de carte și la diverse  publicații. În plus, patrimoniul cultural scris al instituției va putea fi promovat mult mai ușor la nivel european. Vor putea fi protejate documentele aflate într-o stare avansată de degradare și va crește calitatea consultării acestora,  ceea ce va facilita accesul publicului larg. Rezolvăm astfel o problemă a societății informaționale în care cantitatea informației crește rapid, iar conținutul devine tot mai dinamic. A fost o muncă destul de anevoioasă și îi mulțumesc managerului bibliotecii, Tudor Crețu, pentru implicarea și efortul cu care a susținut acest proiect important pentru viața culturală a județului”, declară Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.

Parteneriatul dintre Biblioteca Judeţeană Timiş și Datagroup continuă, urmărind digitizarea celor mai importante colecții de presă și carte istorice. Este vizată, printre altele, formarea unei platforme digitale integrate și unice de acces la fondul de carte și publicații.

Print Friendly, PDF & Email