Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova

protest-studenti-basarabeni-la-timisoara-o-foto-costi-dumaCirca 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.

 

Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc spre Piața Operei, unde au protestat circa 15 minute, după care au pornit spre Consulatul Onorific al Republicii Moldova, unde au stat de vorbă cu consulul onorific Silviu Sofronie.

Studenții au scandat printre altele „Vrem dreptate, vrem alegeri repetate!” și „Alegeri fraudate”, „Refuz, rezist, sunt antisocialist”, „Diaspora contează”, „Jos Dodon”, „Morţii nu votează” sau „Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta”.

Câţiva studenţi şi-au pictat pe feţe steagul Republicii Moldova, iar alţii au fluturat drapelul ţării pe toată durata protestului, care s-a încheiat, după ora 2o, fără incidente.

Radu Pascaru, fost președinte al Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara și actual membru onorific al organizației, prezent la protestele de ieri seară, de la Timişoara, afirmă că studenţii vor face o petiție pe care o vor trimite consulului onorific, pentru a o înmâna Ambasadei Republicii Moldova la București.

cristina-lascu-presedintele-organizatiei-studentilor-basarabeni-timisoara-o-foto-costi-dumaRadu Pascaru mai spune că studenţii ieşiţi în stradă sunt nemulțumiți de felul în care au decurs alegerile în Republica Moldova, de numărul insuficient de buletine de vot pe care le-au primit pentru Diaspora și de faptul că mii de oameni care au străbătut sute de kilometri până la secția de votare nu au putut vota. „Al doilea motiv de nemulțumire au fost fraudele care s-au făcut; avem și dovezi de fraude, când au inversat numărul de votanți, în procesul verbal apare un număr, iar pe site apare alt număr”, a mai spus, Radu Pascaru.

Acesta a precizat că la Timișoara s-a putut vota și că a fost chiar un record față de anii precedenți, adunând în acest an 1.064 de votanți, iar buletinele de vot au fost suficiente. Dana Ţurcan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, afirmă că din cele 1.064 de voturi exprimate la Timişoara, 1025 au fost pentru candidatul pro-european Maia Sandu.

Aproximativ 100 de persoane au protestat, luni seară, şi la Bucureşti,m în fața Ambasadei Republicii Moldova.

Cu câteva ore înainte, aproape 2.000 de persoane au ieșit în stradă la Chişinău, pentru a manifesta împotriva modului de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică, dar și față de victoria socialistului Igor Dodon. Potrivit Agerpres, manifestanții s-au adunat la amiază în Piața Marii Adunări Naționale, în fața sediului Guvernului, apoi s-au deplasat la sediul Comisiei Electorale Centrale, unde au cerut demisia conducerii acesteia, iar ulterior, după aproape două ore, s-au oprit în zona statuii lui Ștefan cel Mare, din centrul  Chișinăului.

Proteste față de modul în care s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova sunt anunţate şi azi, la Chişinău, a anunțat, pe reţeaua de socializare Facebook, Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”.

Print Friendly, PDF & Email