Zeci de percheziţii DIICOT, în Timişoara şi Arad, la spărgători de lux

45 de percheziţii domiciliare ale procurorilor DIICOT Timişoara au loc concomitent, în această dimineaţă, în Timişoara şi Arad. Este vizat un grup infracțional organizat specializat în spargeri de locuinţe, de unde furau valută, lingouri de aur şi bijuterii.

 

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţuluu Timiş fac, în această dimineaţă, 45 de percheziții domiciliare în județele Timiș și Arad, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  furt calificat cu consecințe deosebit de grave şi tentativă la omor calificat. În cadrul acestei acţiuni, procurorii au primit sprijinul Direcției Operațiuni Speciale.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea că începând cu anul 2013, suspecţii s-au constituit și au acționat coordonat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca preocupare săvârșirea unor furturi de lux în zona de vest a țării, atât la persoane fizice, cât şi la firme.

Suspecţii acţionau în mod foarte precaut și dădeau dovadă de o înaltă calificare în activitatea infracțională desfășurată, premeditând cu atenție fiecare faptă. Anterior demarării activității, membrii grupării strângeau informații detaliate cu privire la locațiile vizate și persoanele păgubite, atât prin monitorizări și filaje repetate ale locațiilor, cât și prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locațiile vizate”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii mai spun că gruparea se concentra doar asupra unor locații în care exista certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii şi lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracție și sustragerea seifurilor. „Planul infracțional era stabilit în prealabil, pe baza informațiilor obținute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte și sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp”, mai transmite DIICOT.

Potrivit procurorilor, membrii grupării obișnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locațiilor, existând și situații când au pătruns în locațiile vizate din alte spații învecinate. De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, sustrăgeau și unitățile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor. Nu în ultimul rând, purtau cagule și mănuși, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau cu extinctoarele spumă. Deplasările la locul faptei, mai spun procurorii, se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme.

„Pentru a-și maximiza profitul infracțional, membrii grupării obișnuiau să își planifice uneori mai multe «lovituri» succesive, scop în care se concentrau pe seifuri aparținând unor societăți cu același profil de activitate. Ca exemplu, în intervalul 1-2 februarie 2017, au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri de pe raza judeţului Timiș, iar în noaptea de 12 spre13 februarie 2017 au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparținând unor societăți cu profil de activitate «pariuri sportive», de pe raza judeţului Arad”, se arată în comunicatul DIICOT.

În timpul ultimei spargeri au fost surprinși și urmăriți de către poliţişti, care au încercat să blocheze autoturismul în care se aflau aceștia. Pentru a-și asigura scăparea, suspecții au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliție, determinându-l pe agentul de poliție aflat la volan să efectueze o manevră bruscă de evitare a impactului, care l-a scos în decor, punându-i viaţa în pericol.

Print Friendly, PDF & Email