Zeci de lucrări realizate de artişti români şi sârbi în ultimii 100 ani, într-o expoziție comună

Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska din Novi Sad organizează o expoziție comună, îmbinând lucrări din colecțiile și făcând paralele între artiști, teme, idei și viziuni artistice ale spațiului cultural comun. Lucrările vor fi expuse până în septembrie, la Galeria Matica Srpska.

 

Expoziția comună – care are ca scop aducerea laolaltă a creațiilor artistice dezvoltate în zona Banatului istoric pe parcursul a peste 100 ani – reunește 60 de lucrări de artă, inclusiv icoane, portrete, peisaje, naturi moarte și compoziții abstracte ale unor artiști sârbi precum Stefan Tenecki, Teodor Ilic Češljar, Pavel Petrović, Konstantin Danilo, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović și Vasa Pomorišac.

Muzeul Național de Artă Timișoara va expune un portofoliu de 28 lucrări de pictură din patrimoniul propriu, ce cuprinde o lucrare clasată în categoria tezaur, o lucrare ce face parte din colecția de artă contemporană și 26 de lucrări clasate în 2022 în categoria fond.  În realizarea expoziției a fost inclus și Tezaurul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, o colecție de artă bisericească care moștenește lucrări de artă semnificative și reprezintă legătura dintre cultura sârbă și cea românească.

Expoziția Parallels/Paralele, care va sta pe simezele Galeriei Matica Srpska, din Novi Sad, în perioada 8 iulie – 4 septembrie, face parte din seria evenimentelor incluse în programul cultural „Fenomene europene în colecțiile Galeriei Matica Srpska din Novi Sad și ale Muzeului Național de Artă Timișoara”. Proiectul este parte a protocolului de colaborare inter-muzeală în contextul celor două Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023. „Este esențial ca patrimoniul comun al regiunii Banatului să fie conservat și valorificat, obiective țintite prin semnarea acestui acord și, implicit, prin generarea unor evenimente colaborative în cadrul programului cultural menționat”, spun oficialii Muzeului  de Artă Timișoara.

În 2016, Novi Sad și Timișoara au câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, acordat de Comisia Europeană pentru Cultură. Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska s-au recunoscut ca „gardieni ai comorii artistice naționale și muzee” care împărtășesc parțial o istorie comună și viziuni similare asupra rolului muzeelor în societatea contemporană.

Colecţiile Muzeului Naţional de Artă Timișoara şi ale Galeriei Matica Srpska au istorii neobișnuit de comparabile care pot fi văzute cu ușurință în personalitățile fondatorilor,  adică în operele de artă pe care le-au colecționat. Ambele colecții au fost fondate la mijlocul secolului al XIX-lea din moștenirile inițiale a doi indivizi excepționali, doi mari binefăcători și faruri ai Epocii Luminilor – Sava Tekelije (1761-1842) și Zygmond Ormoš (1813-1894). Pe aceste motive, a fost creată o expoziție unică – colecția muzeului imaginar al Capitalei Culturale Europene. Această colecție confirmă legăturile istorice puternice dintre cele două orașe, asemănările în situații sociale și spațiul artistic în care s-au dezvoltat în secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea”, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email