Zeci de copii şi-au prezentat rezultatele obţinute în proiectele Ştiinţescu Timişoara

Nouă proiecte finanţate în acest an de Fondul Ştiinţescu Timişoara, un program educaţional extraşcolar derulat de Fundaţia Comunitară Timişoara, au fost prezentate publicului astăzi, la ExperimentariumTM.

 

La eveniment a participat şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Hans Klemm, care a ascultat prezentările copiilor şi a participat la experimentele pregătite de aceştia.

În cadrul Science Fair by Științescu Timișoara&CodeKids a fost celebrată implicarea copiilor, a mentorilor şi a tuturor celor care au sprijinit prima ediţie Ştiinţescu Timişoara. Au fost expuse lucrările realizate în cadrul proiectelor, iar echipele participante le-au prezentat cu mult entuziasm.

Impactul primei ediţii Ştiinţescu Timişoara, spun organizatorii, este remarcabil: peste 10.000 de beneficiari, 3.400 de copii şi tineri implicaţi, 100 de mentori, 2200 de ore de voluntariat, 225.000 de lei investiţi în nouă proiecte de educaţie în domeniul ştiinţei, tehnologiei, artelor digitale, ingineriei şi matematicii, cărora li s-au adaugat cunoştinţe din alte discipline.

„Curiozitatea şi imaginaţia au nevoie de un context în care să se poată manifesta. Avem nevoie să investim în curiozitatea copiilor, există un mare potential creator aici. Colaborarea este, de asemenea, importantă. Aceste două direcţii sunt esenţiale pentru o comunitate în care se dezvoltă capacitatea de a ne rezolva problemele singuri”, spune Valentin Mureşan, membru în boardul Fundaţiei Comunitare Timişoara.

Desfăşurarea celor nouă proiecte a început în luna iunie, cu variate activități în domeniile STE@M, între care ateliere de artă digitală, realitate virtuală și augmentată, print 3D, abordarea DIY în inginerie, programare în orașe mici și la sate și cum aplicăm în viața de zi cu zi lecții de la școală. De asemenea, la fel de inedită a fost și stârnirea curiozității copiilor în Piața Libertății, prin experimente în astronomie, fizică, chimie, matematică, electronică, telegrafie și robotică.

Între realizările copiilor şi tinerilor, ghidați de mentorii Științescu, sunt un biciclu, o mașină de formula 1, un generator, un kart, un stand experimental automobile, 30 de sculpturi printate 3D, 15 roboți, 15 console Atari Punk și cinci sculpturi modulare din materiale reciclate.

 

Print Friendly, PDF & Email